hen.jpg

   

بهداشت

چه عواملی در مرغان تخمگذار بر تولید تخم مرغ موثر واقع می شوند؟

چاپ

altبسته به نژاد وفصل شروع تولید تخم مرغ در طیور تخمگذار از 18-22 هفتگی آغاز می گردد وسیکل تخمگذاری 12 ماه طول می کشد 6-8 هفته بعداز شروع تولید گله به پیک 90 درصدی می رسد تولید گله بعد از 12 ماه به 65 درصد خواهد رسید در طول تغییرات مرحله تولید و کاهش تدریجی تغییراتی دروزن تخم مرغ نیر حاصل میگردد هرآنچه که بتواند برتولیدگله تاثیربگذارد بایستی موردبررسی قرار گیرد مطالعه سابقه گله نیز در این امر مهم است مصرف غذا کیفیت وکمیت مصرف آب شدت و مدت روشنایی ، آلودگی های انگلی ، بیماری ها ، مدیریت و فاکتورهای محیطی ، همگی بر تولید یک گله موثر می باشند .
الف – دلایل غیر عفونی موثر در تولید
1- سن مرغ :
طیور می توانند سال ها زنده مانده و به تولید خود ادامه دهند به طور کلی بعد از 2 یا 3 سال بسیاری از مرغ ها به طور معنی داری تولیدخود را کاهش می دهند و این کاهش از پرنده ای که به پرنده دیگر متفاوت خواهد بود پس از گذارندن یک دوره تولک و استراحت مرغ های خوب می توانند 50 تا 60 هفته به تولیدخودادامه دهند مرغ هایی که تولید کمتری دارند و نیز سن آنها بیشتر باشد برای تولید و تولک مناسب نمی باشند .

بيماري كوكسيديوز طيور

چاپ

altعامل این بیماری تک یاخته ای به نام ایمریا میباشد. گونه های متفاوتی از ایمریا شناخته شده است که دارای میزبان های اختصاصی هستند .  گونه های کوکسیدیایی به وسیله خصوصیات میکروسکوپی و محل ترجیحی ایجاد جراحت تفکیک میشوند.
هفت گونه عمده ایمریا در طیور ایجاد بیماری مینمایند که عبارتند از :
▪ ایمریا نکاتریکس E.necatrix
▪ ایمریا ماگزیما E.maxima
▪ ایمریا آسرولینا E.acervulina
▪ ایمریا برونتی E.brunetti
▪ ایمریا تنلا E.tenella
▪ ایمریا میتیس E.mitis
▪ ایمریا پری کوکس E.praecox
گونه های کوکسیدیایی به وسیله خصوصیات میکروسکوپی و محل ترجیحی ایجاد جراحت تفکیک میشوند.

روش‌های افزودن اُمگا-3 به تخم‌مرغ

چاپ

1- استفاده از بذر کتان در جیره‌ی غذایی مرغ‌ تخمگذار:alt
نتایج مختلفی در هنگام استفاده از بذر کتان در جیره، توسط آزمایشات مختلف به ثبت رسیده‌اند. در یک تحقیق، فقط هنگامی که مقدار بذر کتان در جیره 15درصد بود، مقدار امگا-3 زرده‌ی تخم‌مرغ افزایش پیدا کرد. در یک آزمایش دیگر نشان داده شد که استفاده از بذر کتان در جیره‌ی مرغ ‌تخم گذار، مقدار لینولنیک اسید،DHA و DPA زرده را افزایش می‌دهد؛ ولی بر روی مقدارEPA تأثیر چندانی ندارد. در یک تحقیق دیگر نشان داده شده، که استفاده از بذر کتان به هر مقدار، باعث افزایش مقدار تولیدDHA در زرده نمی‌شود و مصرف دانه‌ی کامل بذر کتان یا دانه‌ی خرد شده‌ی آن نیز تأثیری در این روند ندارد.
از طرف دیگر، تغذیه‌ی روغن کتان در مرغ ‌تخم ‌گذار، مقدار لینولنیک اسید آن را تا 30 برابر افزایش داد و باعث افزایش مقدار DHA موجود در زرده تا حدود 4 برابر شد.

ارزش تغذیه ای کنجاله کانولا فرآوری شده در جیره ماهیان

چاپ

کانولا (براسیکا کامپستریس یا براسیکا ناپوس) به واریته های اصلاح شده Rape seed altگفته می شود که میزان گلوکوزینولیت ها(Glucosinolates) (کمتر از 30 میکرومول بر گرم گلوکوزینولیت های آلکینیل از ماده خشک دانه بدون روغن) و اسید اروسیک (Erusic acid) (کمتر از 2 درصد کل اسید های چرب روغن) کاهش یافته است.کانولا پس از سویا مقام دوم تولید را در بین دانه های روغنی در جهان دارا می باشد(جدول 1).بهترین محیط کشت کانولا آب و هوای مرطوب و معتدل می باشد.کانادا بزرگترین تولید کننده و صادر کننده کانولا در جهان می باشد. فرایند استخراج روغن از دانه کانولا شامل فرایند مکانیکی و استخراج با حلال      می با شد.کنجاله حاصل از دانه کانولا به عنوان ماده خوراکی  به میزان وسیعی در جیره غذایی دام ، طیور و آبزیان استفاده می شود.کانولا حدوداً 4 درصد از تجارت جهانی کنجاله های پروتئینی را تشکیل می دهد.

ده نکته که درباره تخم مرغ باید بدانید و شاید نمی دانستید

چاپ

altدوزرده چطور دوزرده می شود ؟1
اغلب تولیدکنندگان می دانند که تخم مرغ های بالای 60 تا 70 گرم، دوزرده اند.این را هم بدانید که در زمان های خاصی از تولید یا ابتدا و انتهای تخمک گذاری در مرغ امکان تولید دوزرده ها افزایش می یابد.درست در زمانی که مرغ کنترل مناسبی برای آزاد کردن ساختارهای تخمک ندارد که ” آمنه شیر افکن * سفره هفت سین و سفره عقد ایرانی ها بدون تخم مرغ کامل نمی شود.از این ها گذشته چه بسیار آداب و رسومی که با همین تخم مرغ کوچک سفید و گاه قهوه ای رنگ پیوند خورده.از شکاندن تخم مرغ برای جلوگیری از چشم زخم گرفته تا انواع طالع بینی و درمان شکستگی های استخوان و هزار روایت ریز و درشت دیگر از آن.همچنین خواص غذایی موجود در تخم مرغ موجب شده تا برای سالیان سال تخم مرغ مهمان همیشگی سفره ایرانیان باشد.ارزش غذایی یک عدد تخم مرغ با 30 گرم انواع گوشت(قرمز،مرغ و ماهی)معادل دو تکه متوسط خورشی،نصف لیوان حبوبات پخته،یک چهارم لیوان حبوبات خام و یک چهارم لیوان انواع مغزها مانند،بادام،پسته،فندوق و گردو برابر است.

کریزای عفونی جوجه ها

چاپ

altاین بیماری خاص مرغان است و از نظر بهداشت انسانی اهمیت ندارد. بیماری جوجه های در حال رشد و مرغان تخمگذار را مبتلا می سازد و به دلیل کاهش تخمگذاری به میزان 10 تا 40 درصد با خسارت اقتصادی همراه است. بیماری گسترش جهانی دارد و یکی از بیماریهای شایع تنفسی و جدی در صنعت پرورش طیور می باشد.
عامل بیماری هموفیلوس گالیناروم می باشد. این باکتری شدیدا" وابسته به میزبان است و در محیط خارج از بدن زنده نمی ماند. محل استقرار آن قسمت های فوقانی دستگاه تنفس و سینوس ها می باشد.

آشنایی با گیاه دارویی گزنه و کاربرد آن در مرغداری

چاپ

altگزنه گياهی است علفی، چند ساله به ارتفاع نیم تا یک متر که غالباً به صورت خودرو در باغها و نقاط مرطوب می رويد . تا بحال سه گونه گزنه شناخته شده است که این سه نوع از نظر خواص درمانی بهم نزدیک هستند معروفترین آنها گزنه دو پا که نام گزنه بیشتر بر آن اطلاق می شود. در طب سنتی به آن اَنجُرَه می گویند و طبیعت آن گرم و خشک است.
آشنایی با گیاه دارویی گزنه و کاربرد آن در مرغداری
تاریخ استفاده از اين گياه به زمانهای بسیار دور بر می گردد بطوری که از قدیم الایام در جهت رفع سرماخوردگی به کار می رفته است(2). بر روی این گیاه پرزها و تارهای وجود دارد که گیاه را پوشانده و چسبناک و گزنده است و پس از لمس کردن پرزها به پوست دست می چسبد و ترشحات سوزاننده ای از جنس اسید فرمیک از خود روی پوست وارد می کند که ایجاد سوزش ، خارش و ناراحتی می نماید.

نحوه معدوم کردن تلفات در مرغداری

چاپ

altنحوه معدوم کردن تلفات در مرغداری بسیار مهم می باشد . بایستی در ابتدای روز و هرچه سریعتر قبل از گندیدگی لاشه ها ٬ تجمع مگس و وقوع کانی بالسیم ٬ آنها را از سالن  جمع آوری نمود. پرندگان تلف شده منبع بسیار خطر ناک انتقال عوامل بیماریزا به پرندگان زنده موجود در سالن می باشند . روشهای مختلفی مانند دفن نمودن ٬ سوزاندن و کمپوست کردن لاشه وجود دارد که هر یک مزایا و معایب خاص خود را دارد . انتخاب روش بستگی به امکانات ٬ فضا و شرایط موجو در هر مرغداری و مناطق مجاور آن قوانین زیست محیطی آن کشور دارد .
استفاده از چاه جهت دفن لاشه ها ٬روشی سنتی بوده ٬از سالیان قبل در بسیاری از مرغداری ها معمول می باشد . برای این منظور باید در فاصله دور از سالن ها ٬چاه با عمق مناسب (نسبت به سطح آبهای زیر زمینی ) حفر گردد و درب آن کاملاً غیر قابل نفوذ باشد . به طوری که حیوانات و پرندگان وحشی

سيستم آبرساني سالن هاي مرغداري ، كليد سلامتي گله

چاپ

altآب از راه هاي مختلفي بر گله تاثير ميگذارد . استفاده از يك سيستم آبرساني مناسب باعث افزايش سلامت ، كارايي پرنده و كاهش اثرات مضر آب مصرفي خواهد شد . توليد كنندگان براي كنترل سيستم آب در فرم هاي توليدي خود شرايط بستر زير آبخوري ها را بررسي مي كند . قطعاً مديريت مرغداري و ايجاد بستر مناسب درسلامت گله نقش اساسي دارد . سيستم آبرساني بايد از خيس شدن بهتر بستر و مشكلات متعاقب آن جلوگيري كند .بستر خشك نقش بسيار مهمي در بهداشت مرغداري دارد . اين بدين معني است كه آب نبايد نشت كند و در ارتفاع مناسبي نصب شده باشد و فشار آب داخل آن نيز مناسب باشد . بيشتر سالن ها بايد حدود 20 تا 25 درصد رطوبت داشته باشد و وقتي رطوبت بستر به بيش از 25 درصد برسد باعث سردي بستر مي شود ، همچنين محيط مناسبي براي رشد باكتري هاي عفونت زا مثل E.coil  كوكسيدويوز . سالمونلا مي باشد . علاوه بر اين بستر مرطوب باعث پخش آمونياك در هوا مي شود و آمونياك به ريه پرنده صدمه ميزند و محيط را براي رشد باكتري آماده مي كند .

آشنایی با بیماریهای مهم طیور بومی

چاپ

altاستان مازندران بدلیل داشتن آب و هوای معتدل و پوشش گیاهی مطلوب, شرایط بسیار خوبی را جهت پرورش طیور, از گذشته تا کنون داراست , بطوریکه پرورش طیور بومی در این دیار , قدمتی درینه پیدا کرده و امروزه نیز در بیشتر روستاها , کمتر خانه ای را می توان یافت که فاقد مرغ و خروس و یا دیگر پرندگان بومی باشد.
با افزایش جمعیت و تغییر شرایط اقتصادی و اجتماعی , پرورش طیور بومی نیز گسترش یافت و بدنبال آن میزان حساسیت این پرندگان به بسیاری از بیماریها و آلودگیها نیز افزایش یافت بطوریکه بعضی از این گونه بیماریها که حتی در گذشته مشاهده نگردید , امروزه موجب بروز خسارات فراوانی به روستائیان و پرورش دهندگان می شود لذا ضروری است تا روستائیان عزیز جهت توفیق در امر پرورش طیور بومی , موارد بهداشتی را جدی گرفته و بطور دقیق آنرا بکار ببندند.
بیماریهای مهم در طیور بومی
1 ـ بیماری نیوکاسل (ناخوشی)

صفحه 6 از 10