wheat.jpg

   
   

بهداشت

روش‌های افزودن اُمگا-3 به تخم‌مرغ

چاپ

1- استفاده از بذر کتان در جیره‌ی غذایی مرغ‌ تخمگذار:alt
نتایج مختلفی در هنگام استفاده از بذر کتان در جیره، توسط آزمایشات مختلف به ثبت رسیده‌اند. در یک تحقیق، فقط هنگامی که مقدار بذر کتان در جیره 15درصد بود، مقدار امگا-3 زرده‌ی تخم‌مرغ افزایش پیدا کرد. در یک آزمایش دیگر نشان داده شد که استفاده از بذر کتان در جیره‌ی مرغ ‌تخم گذار، مقدار لینولنیک اسید،DHA و DPA زرده را افزایش می‌دهد؛ ولی بر روی مقدارEPA تأثیر چندانی ندارد. در یک تحقیق دیگر نشان داده شده، که استفاده از بذر کتان به هر مقدار، باعث افزایش مقدار تولیدDHA در زرده نمی‌شود و مصرف دانه‌ی کامل بذر کتان یا دانه‌ی خرد شده‌ی آن نیز تأثیری در این روند ندارد.
از طرف دیگر، تغذیه‌ی روغن کتان در مرغ ‌تخم ‌گذار، مقدار لینولنیک اسید آن را تا 30 برابر افزایش داد و باعث افزایش مقدار DHA موجود در زرده تا حدود 4 برابر شد.

ارزش تغذیه ای کنجاله کانولا فرآوری شده در جیره ماهیان

چاپ

کانولا (براسیکا کامپستریس یا براسیکا ناپوس) به واریته های اصلاح شده Rape seed altگفته می شود که میزان گلوکوزینولیت ها(Glucosinolates) (کمتر از 30 میکرومول بر گرم گلوکوزینولیت های آلکینیل از ماده خشک دانه بدون روغن) و اسید اروسیک (Erusic acid) (کمتر از 2 درصد کل اسید های چرب روغن) کاهش یافته است.کانولا پس از سویا مقام دوم تولید را در بین دانه های روغنی در جهان دارا می باشد(جدول 1).بهترین محیط کشت کانولا آب و هوای مرطوب و معتدل می باشد.کانادا بزرگترین تولید کننده و صادر کننده کانولا در جهان می باشد. فرایند استخراج روغن از دانه کانولا شامل فرایند مکانیکی و استخراج با حلال      می با شد.کنجاله حاصل از دانه کانولا به عنوان ماده خوراکی  به میزان وسیعی در جیره غذایی دام ، طیور و آبزیان استفاده می شود.کانولا حدوداً 4 درصد از تجارت جهانی کنجاله های پروتئینی را تشکیل می دهد.

ده نکته که درباره تخم مرغ باید بدانید و شاید نمی دانستید

چاپ

altدوزرده چطور دوزرده می شود ؟1
اغلب تولیدکنندگان می دانند که تخم مرغ های بالای 60 تا 70 گرم، دوزرده اند.این را هم بدانید که در زمان های خاصی از تولید یا ابتدا و انتهای تخمک گذاری در مرغ امکان تولید دوزرده ها افزایش می یابد.درست در زمانی که مرغ کنترل مناسبی برای آزاد کردن ساختارهای تخمک ندارد که ” آمنه شیر افکن * سفره هفت سین و سفره عقد ایرانی ها بدون تخم مرغ کامل نمی شود.از این ها گذشته چه بسیار آداب و رسومی که با همین تخم مرغ کوچک سفید و گاه قهوه ای رنگ پیوند خورده.از شکاندن تخم مرغ برای جلوگیری از چشم زخم گرفته تا انواع طالع بینی و درمان شکستگی های استخوان و هزار روایت ریز و درشت دیگر از آن.همچنین خواص غذایی موجود در تخم مرغ موجب شده تا برای سالیان سال تخم مرغ مهمان همیشگی سفره ایرانیان باشد.ارزش غذایی یک عدد تخم مرغ با 30 گرم انواع گوشت(قرمز،مرغ و ماهی)معادل دو تکه متوسط خورشی،نصف لیوان حبوبات پخته،یک چهارم لیوان حبوبات خام و یک چهارم لیوان انواع مغزها مانند،بادام،پسته،فندوق و گردو برابر است.

کریزای عفونی جوجه ها

چاپ

altاین بیماری خاص مرغان است و از نظر بهداشت انسانی اهمیت ندارد. بیماری جوجه های در حال رشد و مرغان تخمگذار را مبتلا می سازد و به دلیل کاهش تخمگذاری به میزان 10 تا 40 درصد با خسارت اقتصادی همراه است. بیماری گسترش جهانی دارد و یکی از بیماریهای شایع تنفسی و جدی در صنعت پرورش طیور می باشد.
عامل بیماری هموفیلوس گالیناروم می باشد. این باکتری شدیدا" وابسته به میزبان است و در محیط خارج از بدن زنده نمی ماند. محل استقرار آن قسمت های فوقانی دستگاه تنفس و سینوس ها می باشد.

آشنایی با گیاه دارویی گزنه و کاربرد آن در مرغداری

چاپ

altگزنه گياهی است علفی، چند ساله به ارتفاع نیم تا یک متر که غالباً به صورت خودرو در باغها و نقاط مرطوب می رويد . تا بحال سه گونه گزنه شناخته شده است که این سه نوع از نظر خواص درمانی بهم نزدیک هستند معروفترین آنها گزنه دو پا که نام گزنه بیشتر بر آن اطلاق می شود. در طب سنتی به آن اَنجُرَه می گویند و طبیعت آن گرم و خشک است.
آشنایی با گیاه دارویی گزنه و کاربرد آن در مرغداری
تاریخ استفاده از اين گياه به زمانهای بسیار دور بر می گردد بطوری که از قدیم الایام در جهت رفع سرماخوردگی به کار می رفته است(2). بر روی این گیاه پرزها و تارهای وجود دارد که گیاه را پوشانده و چسبناک و گزنده است و پس از لمس کردن پرزها به پوست دست می چسبد و ترشحات سوزاننده ای از جنس اسید فرمیک از خود روی پوست وارد می کند که ایجاد سوزش ، خارش و ناراحتی می نماید.

نحوه معدوم کردن تلفات در مرغداری

چاپ

altنحوه معدوم کردن تلفات در مرغداری بسیار مهم می باشد . بایستی در ابتدای روز و هرچه سریعتر قبل از گندیدگی لاشه ها ٬ تجمع مگس و وقوع کانی بالسیم ٬ آنها را از سالن  جمع آوری نمود. پرندگان تلف شده منبع بسیار خطر ناک انتقال عوامل بیماریزا به پرندگان زنده موجود در سالن می باشند . روشهای مختلفی مانند دفن نمودن ٬ سوزاندن و کمپوست کردن لاشه وجود دارد که هر یک مزایا و معایب خاص خود را دارد . انتخاب روش بستگی به امکانات ٬ فضا و شرایط موجو در هر مرغداری و مناطق مجاور آن قوانین زیست محیطی آن کشور دارد .
استفاده از چاه جهت دفن لاشه ها ٬روشی سنتی بوده ٬از سالیان قبل در بسیاری از مرغداری ها معمول می باشد . برای این منظور باید در فاصله دور از سالن ها ٬چاه با عمق مناسب (نسبت به سطح آبهای زیر زمینی ) حفر گردد و درب آن کاملاً غیر قابل نفوذ باشد . به طوری که حیوانات و پرندگان وحشی

سيستم آبرساني سالن هاي مرغداري ، كليد سالامتي گله

چاپ

altآب از راه هاي مختلفي بر گله تاثير ميگذارد . استفاده از يك سيستم آبرساني مناسب باعث افزايش سلامت ، كارايي پرنده و كاهش اثرات مضر آب مصرفي خواهد شد . توليد كنندگان براي كنترل سيستم آب در فرم هاي توليدي خود شرايط بستر زير آبخوري ها را بررسي مي كند . قطعاً مديريت مرغداري و ايجاد بستر مناسب درسلامت گله نقش اساسي دارد .
سيستم آبرساني بايد از خيس شدن بهتر بستر و مشكلات متعاقب آن جلوگيري كند .
بستر خشك نقش بسيار مهمي در بهداشت مرغداري دارد . اين بدين معني است كه آب نبايد نشت كند و در ارتفاع مناسبي نصب شده باشد و فشار آب داخل آن نيز مناسب باشد . بيشتر سالن ها بايد حدود 20 تا 25 درصد رطوبت داشته باشد و وقتي رطوبت بستر به بيش از 25 درصد برسد باعث سردي بستر مي شود ، همچنين محيط مناسبي براي رشد باكتري هاي عفونت زا مثل E.coil  كوكسيدويوز . سالمونلا مي باشد . علاوه بر اين بستر مرطوب باعث پخش آمونياك در هوا مي شود و آمونياك به ريه پرنده صدمه ميزند و محيط را براي رشد باكتري آماده مي كند .

آشنایی با بیماریهای مهم طیور بومی

چاپ

altاستان مازندران بدلیل داشتن آب و هوای معتدل و پوشش گیاهی مطلوب, شرایط بسیار خوبی را جهت پرورش طیور, از گذشته تا کنون داراست , بطوریکه پرورش طیور بومی در این دیار , قدمتی درینه پیدا کرده و امروزه نیز در بیشتر روستاها , کمتر خانه ای را می توان یافت که فاقد مرغ و خروس و یا دیگر پرندگان بومی باشد.
با افزایش جمعیت و تغییر شرایط اقتصادی و اجتماعی , پرورش طیور بومی نیز گسترش یافت و بدنبال آن میزان حساسیت این پرندگان به بسیاری از بیماریها و آلودگیها نیز افزایش یافت بطوریکه بعضی از این گونه بیماریها که حتی در گذشته مشاهده نگردید , امروزه موجب بروز خسارات فراوانی به روستائیان و پرورش دهندگان می شود لذا ضروری است تا روستائیان عزیز جهت توفیق در امر پرورش طیور بومی , موارد بهداشتی را جدی گرفته و بطور دقیق آنرا بکار ببندند.
بیماریهای مهم در طیور بومی
1 ـ بیماری نیوکاسل (ناخوشی)

افزودنی های مفید کولین کلراید و بتائین

چاپ

altبتائین یا تری متیل گلیسین یک ماده طبیعی محلول در آب است . بتائین را از طریق فرایند مخصوصی از ملاس چغندر قند استخراج نمود.

نیاز طیور به کولین :
بر اساس تحقیقات و آزمایشات انجام شده مشخص گردیده که نیاز طیور در طول دوره پرورش به دو صورت قابل پیش بینی است :
1-نیاز ضروری : که عبارت است از مقدار کولین مورد نیاز جهت سنتز ترکیباتی از قبیل استیل کولین ، فسفاتیدیل کولین و ......
2- نیاز قابل جاگزین شدن : که جهت انجام اعمالی از قبیل انتقال گروه متیل مورد نیاز است . بدیهی است که در این بخش از کولین مورد نیاز را میتوان به وسیله ترکیبات متیل دهنده از قبیل بتائین جایگزین نمود . مشاهده گردید که افزودن کولین کلراید به میزان 5/1 میلی گرم در کیلو گرم جیره ، باعث بهبود افزایش وزن در فاصله روزهای 10 تا 22 روزگی میشود . در حالیکه در همین آزمایش افزودن کولین کلراید به میزان 200 میلی گرم در کیلوگرم ، تاثیر بیشتری از حالت اول ، بر روی افزایش وزن بدن نداشت . بنا براین  میتوان گفت که افزودن کولین کلراید در سطوح بالاتر از مورد نیاز طیور ، نه تنها باعث بهبود عملکرد طیور نمیشود بلکه باعث تحمیل هزینه اضافی به جیره غذایی خواهد شد .

ضدعفوني و آماده سازي سالن مرغداري

چاپ

altامروزه ما شاهد افزايش روز افزون جمعيت در دنيا و كشور مي‌باشيم و اين جمعيت جهت رشد و نمو و درنهايت توسعه سياسي فرهنگي اجتماعي نياز به پروتئين دارند و از آنجائيكه رشد جامعه‌اي مستلزم نيروي انساني سالم مي‌باشد. و امروز منابع غذائي محدود و صرفاً با انجام مديريت صحيح مي‌توان توليد را افزايش داد، خصوصاً در خصوص پرورش طيور اعم از گوشتي و تخمگذار باتوجه به اينكه در كشور عزيز ما ايران كمتر مسائل اصلاح نژادي انجام مي‌شود و امروزه تنها راه افزايش توليد از طريق مديريت صحيح مي‌توان هزينه‌ها را كاهش و واحد بهره‌برداري را سودآور نمود دو نكته بسيار اساسي وجود دارد:
1-    ضدعفوني و آماده‌سازي سالن
2-    تهيه و تنظيم جيره متعادل
ابتدا ضدعفوني كننده‌ها را توضيح داده و سپس روش ضدعفوني را تشريح مي‌كنيم.

صفحه 5 از 9