خبرگزاری ایسنا
بخش دامپروری و طیور یکی از بخشهای مهم تولیدی کشور محسوب میشود كه متاسفانه در حال حاضر این بخشها دغدغهها و نگرانیهایی دارند که باید برای حل آنها اقدامات و راهکارهای دقیق و منطقی اندیشید تا شاهد رشد هرچه بیشتر تولید در این بخشها باشیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه خوزستان، محصولاتی همچون گوشتقرمز، گاو و گوساله و گوشت مرغ تولیدات بخش دام و طیور
را تشکیل میدهند؛ این محصولات بهویژه گوشت قرمز و مرغ به عنوان پر مصرفترین اقلام در سبد خانوار جای میگیرند. به همین دلیل وقتی کوچکترین خللی در عرضه یا قيمت آنها رخ میدهد، مسوولان متولی برای حل هرچه سریعتر مشکلات این اقلام چارهاندیشی میکنند.
خبرنگار ایسنا برای اطلاع از دغدغههای بخش دام و طیور با برخی از دستاندرکاران مربوطه در استان خوزستان به گفتوگو پرداخت.
تعطيلي يا ورشكستگي 30 درصد مرغداريهاي خوزستان
مرغداریها یکی از بخشهای تولیدی استان هستند که در تولید گوشت مرغ استان نقش کلیدی دارند. در این زمینه محمدحسین زمانیراد، عضو اتحادیه سراسری مرغ گوشتی ایران در گفتوگو با خبرنگار ايسنا گفت: متاسفانه سوياي وارداتي با نرخ تمام شده 835 تومان وارد ميشود اما در نهايت با نرخ بيش از 2 هزار تومان به دست توليدكنندگان ميرسد.
وي ادامهداد: مسوولان متولي با هدف تنظيم بازار و تعديل قيمت مرغ، سويا كه يكي از مهمترين نهادههاي دامي است را فقط از طريق يك بخشخصوصي وارد كشور كردند، اما در واقع به جاي اينكه سويا به دست توليدكننده برسد، در دست واسطهها ميچرخد. اگر قرار است نهادههاي دام با نرخ دولتي به دست توليدكننده برسد، بايد اين نهاده به صورت مستقيم و بدون هيچ محدوديت يا واسطهاي در اختيار بخشهاي توليدي قرار گيرد.
زمانيراد تصريحكرد: در خوزستان بيش از يك هزار واحد مرغداري وجود دارد كه از اين تعداد هماكنون 700 واحد فعال و مابقي غيرفعال هستند. به عبارتي در حال حاضر 30 درصد واحدهاي مرغداري در خوزستان تعطيل يا ورشكسته هستند.
عضو اتحادیه سراسری مرغ گوشتی ایران عنوانكرد: بايد براي مرغداريهاي مشكلدار و تعطيل فكري كرد تا مجددا راهاندازي شده و در چرخه توليد قرار گيرند؛ حل مشكلات اين واحدها نياز به همت و همكاري همگاني دارد.
وي ادامهداد: معتقديم ظرفيتها و زيرساختهاي لازم براي توليد مرغ در استان وجود دارد و اگر واحدهاي مرغداري مشكلدار فعال شوند قطعا توليد افزايش مييابد و قيمتها تعديل ميشوند. برخي از واحدهاي مرغداري با كمترين هزينه و سرمايه فعال ميشوند و مسوولان استاني و دولتي بايد فكري براي حل مشكلات آنها كنند.
غيرفعال شدن بيش از 1000 واحد گاوداري در ماههاي اخير در كشور
در ادامه محمد محمدیزاده، مدیر یک واحد گاوداری در خوزستان در گفتوگو با خبرنگار ايسنا، از دغدغههایش گفت و افزود: گراني خوراك دام از عمدهترين مشكلات ما محسوب ميشود؛ از سوي ديگر قيمت شير-به عبارتي محصول توليدي ما- پايين است و نرخ فعلي آن پاسخگوي هزينههاي توليد گاوداريها نيست.
وي ادامهداد: هواي گرم در توليد اثرگذار است به طوري كه در فصول گرم 30 تا 40 درصد توليد شير با افت مواجه ميشود. همچنين وقتي هوا گرم باشد با مشكل عدم باروري دام مواجه ميشويم كه اميدواريم مسوولان متولي در تعيين قيمت شير، مشكلات گاوداريها را مدنظر قرار دهند.
اين مدير گاوداري تصريحكرد: از آنجايي كه محصول توليدي ما مادهاي فاسد شدني است، به محض توليد بايد به هر قيمتي كه از ما خريداري ميكنند، آن را به فروش برسانيم. اين محصول همچون مرغ قابل نگهداري و انجماد نيست.
محمديزاده عنوانكرد: گاوداريها در روند توليد شير با مشكلات زيادي رو به رو هستند و به دليل همين مشكلات، طي چند ماه اخير بيش از 1000 واحد گاوداري شيرده در كشور غيرفعال شدهاند. از كارشناسان مربوطه ميخواهيم كه نرخ عادلانهاي براي شير تعيين كنند. هماكنون ما هزينههاي زيادي براي توليد شير متقبل ميشويم؛ به عنوان مثال تمام اقلام مورد نياز از جمله خوراك دام و داروهاي دامي با نرخ گران به دست ما ميرسند.
وي ادامهداد: توليد هر كيلوگرم شير براي ما يك هزار تومان تمام ميشود اما در نهايت كارخانجات هر كيلوگرم شير را با قيمت حدود 800 تومان از ما خريداري ميكنند. از سوي ديگر كارخانجات بد حساب هستند و اگرچه ما در توليد شير همه هزينههاي خود را به صورت نقدي پرداخت ميكنيم اما كارخانجات هر زمان كه بخواهند پول شير را به ما ميدهند.
همچنین سيداصغر حسينيبهارانچي، رييس اتحاديه فروشندگان گوشت گاو و گوساله اهواز، اظهارکرد: گرانی دام و کمبود و گرانی علوفه دلیل گرانیهای سراسری گوشت قرمز است و دامداران همواره از گرانی علوفه گلایهمندند.
وی همچنین معتقد است نبود گوشت منجمد برزیلی نیز بر بالارفتن قیمت گوشت گوساله تاثیرگذار بوده و اگر این محصول وارداتی به صورت انبوه وارد کشور میشد قطعا نرخ گوشت گوساله نیز افزایش نمییافت.
بنابر اعلام سازمان جهاد کشاورزی استان میان شاخص تولید و نیاز به اقلام مصرفی همچون گوشت قرمز و سفید موازنه منفی وجود دارد؛ به این معنی که شاخصهای تولید و نیاز استان به گوشت قرمز و سفید، با یکدیگر همخوانی ندارند.
افزایش ظرفیت تولید دام و طیور با اجرای طرح کشاورزی مهر
در اینباره کیخسرو چنگلوایی، رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان در گفتوگوی با خبرنگار ایسنا اظهارکرد: خوشبختانه با اجرایی شدن طرحهای توسعه کشاورزی بهویژه طرحهای مرتبط با دام و طیور، در زمینه تولید گوشت قرمز به خودکفایی میرسیم و تولید گوشت قرمز 57 درصد افزایش خواهد یافت.
وی افزود: همچنین با اجرایی شدن طرحهای توسعه کشاورزی حدود 28 درصد به ظرفیت فعلی تولید شیر و حدود 50 درصد به تولید مرغ استان افزوده میشود. با اجرای این طرحها حتی میتوانیم به سایر استانها مواد پروتئینی صادر کنیم.
چنگلوایی با اشاره به اينكه در گذشته و قبل از اجرايی شدن طرح توسعه کشاورزی مهر مجتمعهای دامپروری با مشکل تامین نقدینگی روبهرو بودهاند، اين نويد را داد كه با اجرای این طرح مشکل نقدینگی و تامین تسهیلات این مجتمعها حل شود.
وی تصریحکرد: در حال حاضر حدود 48 درصد ارزش ریالی طرحهای مصوب توسعه کشاورزی به بخش دامپروری و مرغداریها اختصاص دارد که این مساله به توسعه بخش دامپروری و طیور استان کمک زیادی میکند.
کمبود و گرانی نهادهها مهمترین مشکل بخش دام و طیور
در ماههای اخیر گوشت قرمز و سفید، از اقلام پر مصرف سبد خانوار با قیمت بالایی در بازار عرضه شده که این موضوع کاهش قدرت خرید و به تبع آن گلایهمندی مردم را به دنبال داشته است.
رییس سازمان جهادکشاورزی خوزستان در خصوص دلایل گرانی این اقلام گفت: کمبود و گرانی نهادههای دامی مهمترین عامل گرانی گوشت سفید و قرمز است. وقتی کنجاله سویا از کیلویی 500 تومان به 1700 تومان و در بازار آزاد به 2100 تومان افزايش میيابد، این مساله خود به خود هزینه تولید و به تبع قیمت تمام شده گوشت را بالا میبرد. در حال حاضر کمبود نهادهها و گرانی شدید آن مهمترین مشکل بخش دام و طیور است.
این مقام مسوول اظهارکرد: از سوی دیگر وقتی قیمت نهادهها بالا باشد، به دلیل عدم پیشبینی وضعیت آینده، جوجهریزی برای واحدهای طیور بهصرفه نیست. با افزايش قیمت نهادهها، قیمت تمام شده نيز بالا میرود از طرفی میزان تولید کاهش مییابد. خوشبختانه با هماهنگیهای صورت گرفته و تامین کنجاله سویا با قیمت مناسب، فکر میکنم اين مشکلات در دورههای بعدی تولید به حداقل برسد.
چنگلوایی در خصوص ادامه روند توزیع نهادهها با نرخ دولتی افزود: اینکه توزیع نهادهها با نرخ دولتی تا چه زمانی ادامه دارد، در حیطه سازمان صنعت و تجارت است اما امیدواریم این روند ادامه داشته باشد.
ضرورت توسعه کشت علوفه در استان
رييس سازمان جهاد كشاورزي خوزستان در ادامه بر ضرورت توسعه کشت علوفه در استان تاکید و خاطرنشانکرد: در حال حاضر کشت این نهاده دامی در دستور کار جهاد کشاورزی استان قرار گرفته و وزارتخانه نیز بر آن تاکید دارد.
چنگلوایی ادامهداد: باید نیاز واقعی توليد به نهادهها در کشور سنجیده و در مقابل نياز به واردات نیز تعيين شود و این مسایل به تفکیک برای هر استان به صورت مجزا مشخص گردد؛ البته ما امیدواریم روزی برسد که نیازي به واردات نهادههای دامی نداشته باشیم.
وی بخش دامپروری استان را به عنوان تامینکننده مواد پروتئینی، یکی از مهمترین زیرمجموعههای سازمان جهاد کشاورزی برشمرد و افزود: بیش از 9 میلیون واحد دامی در استان وجود دارد که از این نظر استان ما جایگاه خوبی در کشور به خود اختصاص داده است. اقدامات زیرساختی بسیار خوبی از جمله ساخت مجتمعهای دامپرورری انجام شده که برخی از آنها به بهرهبرداری رسیده و برخی در حال بهرهبرداری است.
چنگلوایی در ادامه تاکیدکرد: تولید و تامین گوشت تنها ملاک اهمیت بخش دام و طیور نیست، بلکه مهم این است که صنایع فرآوری و تکمیلی این بخش شامل کشتارگاهها، سردخانهها و دیگر زیرساختها نيز گسترش یابند.
از آنجایی که سهم زیادی از مصارف غذایی مردم در کشور به فرآوردههای دامی و طیور اختصاص دارد؛ انتظار میرود مسوولان متولی بر روند تولید وعرضه این اقلام پرمصرف دقت و نظارت بیشتری داشته باشند و مشکلات و دغدغههای این بخشها را نادیده نگیرند.