خبرگزاری فارس
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: ضریب خوداتکایی کشاورزی در هنگام تغییر دولت قبلی به فعلی حدود 65 درصد بود که هدفگذاری ما افزایش این ضریب به ابتدای دولت قبل یعنی 85 درصد است.
حسن رکنی معاون وزیر جهاد کشاورزی امروز در جمع خبرنگاران در محل وزارت جهاد کشاورزی گفت: ضریب خوداتکایی کشاورزی در هنگام تغییر دولت قبلی به فعلی حدود 65 درصد بود که هدفگذاری ما افزایش این ضریب به ابتدای دولت قبل یعنی 85 درصد است.
وی افزود: توازن صادرات و واردات در بخش کشاورزی در شرایط فعلی منفی است و بیشتر واردات محور است و در تلاش هستیم، در یک دوره 10 ساله این توازن را به صفر برسانیم و بعد صادرات را به سمت مثبت حرکت دهیم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه برخی از کشورهای متقاضی محصولات کشاورزی نسبت به ثابت نبودن قوانین صادراتی معترض هستند، گفت: در موضوع صادرات باید قانون خوب داشته باشیم، تا در عرصه بینالمللی به صادرات کمک کنیم.
رکنی اظهار داشت: همچنین باید نگاه را تغییر دهیم و واردات را همیشه منفی نبینیم، زیرا برخی از کشورهای برتر در زمینه صادرات بذر خودشان در زمینه واردات بذر هم در رتبههای خوبی قرار داشتهاند و جزء 5 کشور اول بودهاند.
ایران 2 درصد از مرغ دنیا را تولید میکند
معاون وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: در حال حاضر 2 میلیون تن گوشت مرغ در کشور تولید میشود که در دنیا این میزان حدود 100 میلیون تن است و بنابر این 2 درصد تولید مرغ دنیا در ایران اتفاق میافتد.
رکنی با بیان اینکه جمعیت ایران 1.2 درصد از جمعیت دنیا را تشکیل میدهد، اظهار داشت: بنابر این سرانه تولید در کشور ما در تولید مرغ دو برابر میانگین جهانی است.
وی افزود: سرانه تولید مرغ در کشور بین 25 تا 26 کیلوگرم است ولی در دنیا بین 12 تا 13 کیلوگرم است.
رکنی اظهار داشت: از 100 میلیون تن گوشت مرغ حدود 85 درصد صنعتی و 15 درصد در واحدهای سنتی تولید میشود.
وی با بیان اینکه کشورهای اطراف فرصت خوبی برای صادرات گوشت مرغ تولیدی کشورمان را فراهم میکنند، گفت: از حدود 85 میلیون تن گوشت مرغ صنعتی تولید شده در کشور 10 میلیون تن تجارت و تبادل میشود که از این 10 میلیون تن حدود 3 میلیون تن به کشورهای اطراف از جمله عراق و افغانستان صادر میشود.
واردات ۱۵ هزارتن مرغ در مقابل صادرات ۴۵ هزارتن مرغ
معاون وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: پیشبینی شده بود سال گذشته حدود 50 هزار تن واردات گوشت مرغ داشته باشیم اما فقط 15 هزار تن واردات داشتیم و 45 هزار تن صادرات گوشت مرغ در سال گذشته انجام شد.
وی افزود: از ابتدای امسال تا کنون 55 هزار تن صادرات گوشت مرغ داشتهایم و تا این لحظه نسبت به کل صادرات سال گذشته 25 درصد رشد داشتهایم.
وی افزود: نگاه ما نگاهی صادراتمحور است و باید از واردکننده به صادرکننده تبدیل شویم، چرا که در این زمینه ظرفیت خوبی داریم و فقط بازار عراق ظرفیت 600 هزار تن برای صادرات گوشت مرغ را دارد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به جلسهای با رئیس سازمان حج اظهار داشت: برخی کشورها مثل عربستان که زائران ایرانی در آن جا تردد میکنند، فرصت خوبی را برای صادرات گوشت مرغ برای ما به وجود میآورد به طوری که سالانه بخشی از گوشت مرغ تولیدی را میتوانیم برای تامین گوشت مرغ مورد نیاز زائران در آن کشور فراهم کنیم.
وی افزود: عربستان سالانه 870 هزار تن نیاز به واردات گوشت مرغ دارد.
مجوز جدید مرغداری صادر نشده است
وی افزود: اصلاح ساختار در بخش طیور از شش ماه پیش آغاز شده و هیچ گونه مجوز جدیدی برای واحد جدیدی صادر نشده است بلکه در تلاش هستیم تا با استفاده از تسهیلات تمام واحدهای موجود را به روز کنیم و واحدهای قدیمی را به سیستم اتوماسیون مجهز کرده و ساختار آنها را تغییر دهیم.
وی افزود: در مقطع فعلی بنا نداریم، گسترش کمی داشته باشیم، بلکه به دنبال افزایش کیفیت هستیم و از 26 هزار واحد 6 هزار واحد را بهینه کردهایم و برای سال جاری با اختصاص 25 درصد تسهیلات بلاعوض درصدد هستیم، تا راندمان واحدهای موجود را بالا ببریم.
وی افزود: همچنین یکی از بحثهای ما زنجیره تولید است که عملیات آن از سال گذشته آغاز شده و در این زنجیره بخشهای مختلف در تولید موثرند و در کنار هم قرار میگیرند و با تشکیل چنین زنجیرههایی که بازار مصرف داشته باشد تولیدکننده دغدغه عرضه محصولات تولیدی را ندارد.
مرغ سبک از کیفیت بیشتری برخوردار است
معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه کاهش سن کشتار مرغ سبب بهبود ضریب تبدیل میشود گفت: زمانی که چربی در محوطه بطنی مرغ ذخیره میشود، دانی را که با قیمت بالا وارد کردهایم به جای تبدیل به پروتئین مفید با هزینه بالاتر و خوراک بیشتر به چربی تبدیل میشود.
وی افزود: فرهنگ مصرف مرغ درشت فرهنگ غلطی است و همه به دنبال خرید مرغ درشت هستند و باید کاری کنیم که مردم بدانند که مرغ با لاشه یک کیلو و 200 گرم کیفیت بهتری دارد و آن را مصرف کنند.
وی افزود: با فرهنگسازیهایی که طی چند ماه اخیر انجام شده است، در بازار تا حدودی قیمت مرغ سبک نسبت به مرغ سنگین و درشت گرانتر شده است.
تمایلی به صادرات شیر خام نداریم
معاون وزیر جهاد کشاورزی در بخش دیگری از سخنانش به جمعیت نسبتاً بالای دام کشور اشاره کرد و گفت: حدود 60 میلیون راس گوسفند و بز در کشور وجود دارد که در حال حاضر به دلیل محدودیت منابع خوراک دام به دنبال افزایش جمعیت آنها نیستیم.
وی با اشاره به یکی از کشورهای موفق در عرصه تولید شیر بز گفت: در بازدیدی که از فرآیند تولید شیر در یکی از کشورها داشتم کشوری با یک میلیون رأس بز حدود 800 هزار تن شیر تولید میکرد، در حالی که در ایران با 20 میلیون رأس بز کمتر از نیممیلیون تن شیر بز تولید میشود.
وی افزود: شیر بز به دلیل تبدیل به محصولات لبنی در بازار بینالمللی طالب دارد و بنابر این باید با کمک بخش خصوصی به سمت تولید این محصول حرکت کنیم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه در یکی، دو دهه گذشته جهش خوبی در تولید شیر خام داشتهایم، تصریح کرد: حدود 8 میلیون و 260 هزار تن تولید شیر خام داشتهایم که میزان تولید شیر خام در دنیا حدود 750 میلیون تن است و اگر جمعیت دنیا را حدود 7 میلیارد و 300 میلیون نفر بدانیم سرانه تولید شیر خام در کشور بین 100 تا 110 کیلوگرم است.
وی افزود: سرانه تولید شیر خام در کشور باید به حدود 160 کیلوگرم برسد و تقریباً حدود 50 درصد با سرانه جهانی فاصله داریم.
وی افزود: کشش بازار برای مصرف شیر خام زیاد نیست و سال گذشته در 8 ماهه ابتدای سال حدود 265 هزار تن صادرات شیر خام انجام شده و در 8 ماهه ابتدای امسال نیز 486 هزار تن صادرات داشتهایم.
وی افزود: این ارقام حاکی از رشد 20 تا 30 درصدی صادرات شیر خام نسبت به سال گذشته است که تمایلی به این موضوع نداریم و باید بتوانیم با فرهنگسازی مصرف لبنیات را در کشور بالا ببریم.
وی افزود: اگر به هر علتی مصرف شیر کاهش یابد مشکلات زیادی به لحاظ سلامتی در جامعه ایجاد میشود و باید مردم را به سمت مصرف شیر خام تشویق کنیم.
وی در خصوص وجود پالم در شیر گفت: پالم یک روغن گیاهی است و در همه دنیا با مجوز در صنایع غذایی استفاده میشود.
وی افزود: حدود 6 سال پیش مجوز مصرف روغن پالم در برخی صنایع لبنی مثل پنیر داده شد که اگر مصرف آن طبق اعلام وزارت بهداشت مضر است، باید مجوز آن باطل شود.
وی افزود: به هیچ عنوان در شیر خام پالم وجود ندارد زیرا شیر به طور طبیعی دارای چربی است و از بین بردن چربی طبیعی شیر و اضافه کردن روغن پالم به آن کاری هزینهبر است.
وی افزود: از وزیر بهداشت دعوت کردهایم تا ظرف یکی دو هفته آینده در یکی از واحدهای دامپروری حضور یابد و در خصوص وجود نداشتن پالم در شیر خام به مردم توضیحاتی ارائه کند.