-
Authorعماد نصیری
-
نظر ها0 Comments
-
Category
رئیس انجمن صنایع خوراک دام وطیور از اصرار دولت بر تداوم تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات نهاده ها انتقاد کرد و گفت: سیاست غلط دولت باعث کوچک شدن بازار نهاده های دامی شده است.
مجید موافق قدیری با انتقاد از عملکرد سامانه بازارگاه در توزیع نهادههای دامی و عدم ساماندهی مناسب این سامانه از سوی مسئولان گفت: از ابتدای فروردین ماه سالجاری تا روز سوم آذر ماه میزان تخصیص جو دامی از این سامانه به کارخانجات خوراک دام تنها ۲۱۶ هزار و ۵۶۵ تن، کنجاله سویا ۲۴۴ هزار و ۵۰ تن و ذرت دامی ۵۶۸ هزار و ۹۰۲ تن بوده است بنابراین طی هشت ماه گذشته تنها حدود ۱۵.۴ درصد نیاز کارخانجات به نهادههای دامی تأمین شده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به شرایط دشوار تولید اظهار داشت: عملاً صنعت پروتئین و مهمترین حلقه زنجیره تأمین پروتئین که همان صنعت خوراک دام است، کارکرد اقتصادی خود را از دست داده و در حال ورشکستگی است.
قدیری ضمن انتقاد از سیاست دولت بر تداوم تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات نهادههای دامی، گفت: نکته قابل توجه در این میان توزیع رانتی ارز است و اینکه ارز به صورت سلیقهای به نهادهای دولتی و وابستههای دولت تخصیص داده شده است ضمن اینکه تجربه نشان داده دولت بازرگان خوبی نیست و همین اقدامات مشکل را هم دو چندان کرده است.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه الگوی خرید نهادهها در بازار جهانی بر اساس فصول سال است، تزریق قطره چکانی ارز در حال حاضر، نظام متعارف خرید خارجی و تجارت بینالمللی کشور در خصوص نهادههای دامی تولید خوراک دام را به هم زده و بهای تمام شده کالای خریداری شده نسبت به شیوههای تخصصی بسیار بالاتر رفته و در نتیجه جذابیت بازار برای فعالیتهای تجاری سالم و رسمی کاهش پیدا کرده و همین موضوع کافی است تا شرایط فضای سالم تجارت را تحت تأثیر قرار دهد.
قدیری درباره میزان توزیع نهادهها در کشور نیز افزود: متأسفانه با توجه به اینکه کالا از بنادر توزیع نمیشود آمار دقیق نیاز و توزیع را نداریم ولی با توجه به افت شدید قیمت جوجه و قیمت بالای نهادههای دامی در بازار غیررسمی، میتوان این تحلیل را داشت که تحت تأثیر سیاستهای غلط، بازار به شدت کوچک شده به طوری که جوجه یک روزه قابل جذب نیست ضمن اینکه برای همین بازار کوچک هم نهاده دامی به اندازه کافی موجود نیست و همین مساله موجب شده قیمتها به شدت بالا برود.
نابسامانی بازار نهادههای دامی طی ۱۱ ماه گذشته موجب شده تمام حلقههای تولیدی و توزیعی در زنجیره تولید و توزیع مرغ و تخم مرغ با چالش جدی مواجه شوند که یکی از نتایج سو آن، عبور قیمت مرغ از مرز ۳۵ هزار تومان طی روزهای گذشته بوده است.
وی در ادامه بیان کرد،ماههاست درباره شرایط پیش آمده به سیاستگذاران اقتصادی هشدار دادهایم اما، گوش شنوایی برای شنیدن آن نبود.
وی گفت:متاسفانه مسئولان، تولیدکنندگان را متهم به سیاهنمایی و تخریب بخش دولتی میکنند درحالی که شواهد روشن و آشکاری در بازار وجود دارد که صحت حرفهای بخش خصوصی را تائید میکند.
وی ادامه داد: در حال حاضر پرورش دهندگان و تولیدکنندگان خوراک دام کمتر از ۵۰ درصد از نهادههای دامی را به قیمت مصوب دریافت میکنند و آنها مجبور به خرید مابقی نیاز خود از بازار غیررسمی و یا جایگزین کردن آن با نهادههای دیگر هستند.
به گفته موافق قدیری؛ هم اکنون هر کیلوگرم کنجاله سویا در بازار غیررسمی ۵ برابر قیمت مصوب دولتی به فروش میرسد که هزینه تمام شده تولید مرغ و تخم مرغ و سایر محصولات پروتیینی را به شکل چشمگیری افزایش داده است.
وی قیمت مصوب هر کیلوگرم کنجاله سویا را ۳ هزار و ۲۲۰ تومان و قیمت آن در بازار آزاد را حدود ۱۶ هزار تومان عنوان کرد.
موافق قدیری یادآور شد: کشور ما از توامندترین کشورهای تولیدکننده محصولات دامی است اما، به دلیل سیاستهای غلط هر روز سهم این محصولات در سفره مردم کم رنگتر میشود.
وی تصمیمات جزیرهای را بلای جان تولید در بخش دام و طیور کشور دانست و افزود: تصمیمات سلیقهای موجب شده توسعه پایدار بخش دامپروری کشور به سختی ممکن شود و حتی در برنامهریزیهای اولیه با مشکل روبهرو شویم.
به اعتقاد موافق قدیری سامانه بازارگاه که قرار بود شرایط تامین عرضه نهادههای دامی را تسهیل کند نیز خود تبدیل به مشکل جدید در بخش شده است.
وی تاکید کرد: کارخانههای خوراک دام که مهمترین حلقه اصلی زنجیره تولید محصولات پروتیینی به شمار میروند، هنوز در سامانه بازارگاه شناسایی و مورد بهرهبرداری قرار نگرفتهاند.
مهر
ایلنا
-
چهارشنبه، 5 آذر 1399 - 13:40