کاربر جدید هستید؟


ورود

رمز ورود را فراموش کرده اید؟ x

قبلا ثبت نام کرده اید؟


ثبت نام

(close)

دان و جوجه ایران

خانهمقالاتجوجه کشیپرورش مرغ های بدون پر
پرورش مرغ های بدون پر

altیکی از موارد جدیدی که امروزه مطرح شده، پرورش نژادی از مرغهاست که بدن آنها کاملا عاری از پر می باشد.از این نژادها با نامهای متفاوتی یاد می شود:(featherles chicken , totally naked rooster) از اسامی است که در مقالات مختلف برای این نژادها عنوان شده است . این نژاد در یکی از دانشگاههای شهر تل آویو توسط دانشمندان اسرائیلی و به سرپرستی دکتر کاهنر به وجود آمده است. تولید این نژادها با واکنشهای متفاوتی در محافل علمی روبرو شده است. برخی از مخالفان، نژادها را حاصل دستکاری ژنتیکی و دخالت در کار خلقت دانسته و آن را عملی وحشیانه و غیر اخلاقی نام برده اند در حالی که دکتر کاهنر معتقد است که این نژادها با آمیخته گری بوجود آمده اند.

مزایای پرورش مرغهای بدون پر
۱- افزایش راندمان در مناطق گرمسیر کاهنر بیان می کند که به علت کاهش رشد جوجه ها در آب و هوای گرم هزینه تولید گوشت مرغ در نقاط گرمسیر افزایش می یابد به علت عدم وجود پر در این نژادها مقاومت گرمایی در آنها افزایش یافته و در شرایط گرم راندمان افزایش می یابد. البته این پرندگان نسبت به سویه های پر تولید سرعت رشد بالایی ندارند ولی در مناطق گرم دارای راندمان بالاتری نسبت به این سویه ها هستند. ۲- صرفه جویی در هزینه ها تولید این پرندگان موجب صرفه جویی در موارد مختلفی در مناطق گرمسیر می شود: … الف) صرفه جویی در هزینه های مربوط به حرارت سالن : چنانکه بیان شد این نژادها با داشتن تحمل حرارتی بیشتر موجب می شوند که درهزینه های سنگین خنک کردن سالن صرفه جویی شود. ب) صرفه جویی در هزینه های مربوط به خوراک : در قسمتهای گذشته بیان شد که پر دارای مقادیر بالایی پروتئین می باشد که این پروتئین از خوراک تامین می شود همچنین در شرایط گرمایی احتیاج به تغلیظ جیره کمتر شده و هزینه خوراک مصرفی به طور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد. ج) صرفه جویی در هزینه های مربوط به پرکنی : علاوه بر صرفه جویی نام برده شده به علت عدم وجود پر، هزینه های مربوط به پر کنی لاشه از بین می رود که می تواند موجب کاهش هزینه تولید و کاهش قیمت گوشت تولیدی شود.

معایب پرورش مرغهای بدون پر
۱- نیاز به کنترل شدید دمای داخل آشیانه در سایر مناطق از آنجایی که پر به عنوان یک عایق برای بدن عمل می کند هم در گرما و هم در سرما از تغییر دمای بدن جلوگیری می کند. در این نژادها به علت عدم وجود پر با تغییر شدید دما، دمای بدن به سرعت تغییر کرده که می تواند مضر باشد. به ویژه کاهش دما در مناطقی که دارای شبهای سرد و روزهای گرم می باشند کنترل دمای داخل سالن مخصوصا در شب حائز اهمیت فراوان است. ۲- افزایش احتمال ایجاد صدمات پوستی و بیماریهای انگلی پوست بدن پرندگان به طور کلی نازک است در جوجه های گوشتی به علت رشد سریع بدن ضخامت پوست کمتر از سایر پرندگان است.در این نژادها به علت عدم وجود فولیکولهای پر، ضخامت باز هم کمتر می شود به علاوه یکی از وظایف پر محافظت از بدن در برابر عوامل خارجی مانند ضربات است این دو عامل ( نازکی پوست و عدم وجود محافظت پوست توسط پر ) موجب می شود که پوست این پرندگان در معرض زخمها و خراشها و همچنین بیماریهای انگلی قرار گیرد که نیاز به مدیریت سالن و بستر را افزایش می دهد. ۳- کاهش توانایی جفتگیری در خروسها و مرغها در هنگام جفت گیری پر نقش مهمی به ویژه در خروسها ایفا می کند، خروسها به وسیله بال زدن تعادل خود را در هنگام جفت گیری حفظ می کنند که با حذف پر این توانایی از بین می رود. ۴- گمراه شدن پرندگان در تشخیص سلسله مراتب اجتماعی عدم وجود پر موجب می شود که پرندگان در تشخیص سلسله مراتب اجتماعی یکدیگر دچار مشکل شوند که دو مورد اخیر در گله های مادر ایجاد مشکل می کند.
همانطور که بیان شد پر یکی از اجزای بسیار مهم در بدن پرنده می باشد و در نتیجه مدیریت پر می تواند در موفقیت یک واحد تولیدی نقش تعیین کننده داشته باشد. از آنجایی که درصد بالایی از پر را پروتئین تشکیل می دهد لذا با حذف پر می توان در مصرف پروتئین گران قیمت صرفه جویی کرد که این امر می تواند موجب افزایش بهره اقتصادی واحد تولیدی گردد. برای کاهش و یا حذف پوشش پر می توان از ژنهای موثر بر خصوصیات پراز جمله گردن لخت ، پر وزوزی ، دیر پر در آوری و دیگر ژنهابهره گرفت. چنان که مرغهای کاملا بدون پر از آمیخته گری یک نژاد گوشتی و نژاد گردن لخت به وجود آمده اند. البته در مورد استفاده گسترده از این نژادها مسائل مختلفی باید مورد بررسی قرار گیرد که باید در کشور مورد توجه قرار گیرد همچنین برای پرورش مرغهای مادر این نژادها در کشور نیاز به استفاده گسترده از تکنیک تلقیح مصنوعی به علت عدم توانایی در جفت گیری وجود دارد و نیز باید امکان پرورش آنها در مناطق مختلف آب و هوایی کشور بررسی شود و در صورت امکان پرورش این نژادها به ویژه در مناطق گرمسیر کشور توسعه یابد.

  • جمعه، ۱۷ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۴:۴۶

نظر شما

نظر شما