خراسان؛ مرغ‌هاي منجمدي که به عنوان مرغ گرم فروخته مي‌شود

چاپ

altآنگونه که برخي از مرغ فروشان در مشهد مي گويند اين روز ها مرغ يخ زده با روش هايي که بنا به گفته دکتر مجيد زاده عضو هيئت علمي دانشکده کشاورزي دانشگاه فردوسي کاملا غيربهداشتي و غيراصولي است، به مرغ گرم تبديل و در بازار به مردم عرضه مي شود.
يک فروشنده در شمال شرق مشهد مي گويد: ازاين مرغ هايي که شما ميگين تواين بازار زياده! مي تونين پيدا کنين مرغ هاي يخ زده اي

رو که با روش هاي غيربهداشتي گرم مي کنن و بعد ميدن به بازار.

چند ساعت بعد
 اينجا بازار فروش مواد پروتئيني در منطقه شرق شهر است. به يکي از فروشگاه هاي عرضه گوشت مرغ مراجعه و درباره مرغ هاي يخ زده اي که به جاي مرغ گرم فروخته مي شود سوال مي کنم. فروشنده بدون آن که تعجب کند، مي گويد: از اين مرغ ها اينجا زياد است، در واقع مرغ هاي منجمد را گرم مي کنند و به جاي مرغ گرم مي فروشند. مي پرسم چگونه اين کار را مي کنند که مي گويد: ما اين کار را نمي کنيم بلکه عده اي که روش هاي اين کار را بلدند مرغ هاي منجمد را گرم مي کنند و ما فقط عرضه مي کنيم، مردم هم مي خرند و کسي هم سوال نمي کند.
آيا يخ زدايي به روش غير اصولي امنيت غذايي مردم را به خطر مي اندازد؟ براي يافتن پاسخ اين سوال به دانشکده کشاورزي دانشگاه فردوسي مي روم و پس از پرس وجو با دکترمجيدزاده عضو هيئت علمي اين دانشکده آشنا مي شوم و سوال خود را از وي مي پرسم. وي مي گويد: اولين اثري که ورود اين مرغ ها به بازار دارد، تهديد امنيت غذايي مردم است به اين دليل که هر ماده غذايي که فريز و دوباره گرم مي شود اگر بلافاصله مورد استفاده قرار نگيرد، محيطي مستعد را براي رشد باکتري هاي مضر فراهم مي کند. لاشه مرغ هم از اين امر مستثنا نيست، علاوه بر اين، لاشه مرغ داراي باکتري هايي همچون اي کولاي و سالمونلاست که در صورت به موقع مصرف نشدن باعث انتقال بيماري به انسان، مسموميت و اسهال مي شود.

آمار چه مي گويد؟
ايراني  ها در طول سال چقدر مرغ مصرف مي کنند؟ در جست وجوهايم به تحقيقي از دفتر آمار وزارت کشاورزي آمريکا مي رسم که طي گزارشي با نام «دام و طيور: بازار و تجارت جهاني» به بررسي ميزان مصرف سرانه گوشت در 28 کشور مهم جهان شامل کشور هاي توسعه يافته و در حال توسعه در سال 1390 پرداخته است.طبق اين گزارش مصرف سرانه گوشت مرغ در ايران بالغ بر 25.4 کيلوگرم در سال است. آمار اعلام شده از سوي وزارت جهاد کشاورزي در سال 95 نيز نشان مي دهد که سرانه مصرف گوشت مرغ در ايران 26 کيلو گرم است. همين آمار سرانه مصرف جهاني گوشت مرغ را 11 کيلو ذکر مي کند بنا براين ايراني هادر سال 2 ميليارد و 80 ميليون کيلو گوشت مرغ مصرف مي کنند و چنانچه در عرضه اين ماده پروتئيني مسائل بهداشتي رعايت نشود صدمات جبران ناپذيري بر جاي خواهد گذاشت

چه کسي نظارت مي کند؟
سازمان ناظر بر اين تخلفات کيست؟ به مسئول پشتيباني سازمان جهاد کشاورزي مي رسم. معلمي با بيان اين که بازوي اجرايي جهاد کشاورزي، دامپزشکي است، مي گويد: دامپزشکي به اين گونه تخلفات رسيدگي مي کند.
به اداره کل دامپزشکي استان خراسان رضوي مي روم. مسئول هيئت نظارت بر تخلفات محصولات دامي با برخوردي خوب، خواستار ارسال سوالات از طريق پست الکترونيکي مي شود که بعد از ارسال سوالات، به موقع پاسخ ما را مي دهد.
وي در پاسخ به اين سوال که آيا مراکزي وجود دارند که مرغ يخ زده را گرم کنند و با قطعه قطعه کردن، آن را به قيمت مرغ گرم بفروشند؟ مي گويد: متاسفانه در بازار آشفته مواد غذايي، افراد فرصت طلب درصدد تقلب و سوء استفاده از اوضاع هستند که از نقطه نظر ايجاد مخاطره براي سلامت انسان در صورتي که محيط غير بهداشتي باشد و بهداشت فردي و بهداشت محيط و تجهيزات انجام نشود، مشکلات دوچندان مي شود. چرا گوشت مرغ، منجمد مي شود؟ و شرايط انجمادآن چيست؟ اين سوال بعدي است که وي در پاسخ مي گويد: يکي از اهداف انجماد گوشت مرغ، ذخيره سازي و افزايش عمر ماندگاري آن است و در صورت انجام فرآيند انجماد در مراکز مجاز و داراي پروانه بهداشتي بهره برداري از دامپزشکي استان و طي کردن مسير تونل انجماد و برودت منهاي 35 درجه سانتيگراد، کيفيت محصول حفظ مي شود و لذا حدود يک سال ماندگاري دارد.
وي مي افزايد: اگر محصول منجمد، فرآيند يخ زدايي (ديفراست) را طي کند ديگر نبايد دوباره منجمد شود چون از کيفيت محصول کاسته مي شود. در مراکز توزيع و عرضه، به هيچ وجه اجازه يخ زدايي و قطعه بندي و بسته بندي دوباره داده نمي شود و اين اقدام به دليل دخل و تصرف در بهداشت و سلامت محصول، غير مجاز بوده و تحت عنوان تهديد عليه بهداشت عمومي، مستوجب برخورد از طريق دستگاه قضايي است.
آيا دامپزشکي تکنيک هايي دارد که مرغ يخ زده گرم شده را تشخيص دهد؟ اين مسئول در پاسخ مي گويد: در حال حاضر با بهره گيري از تکنيک هاي پيشرفته آزمايشگاهي در اداره کل دامپزشکي استان به راحتي امکان شناسايي گوشت مرغ يخ زدايي شده از گوشت مرغ تازه مهياست و در صورت هرگونه ابهام و شک در زمان بازديد و بازرسي کارشناسي، نمونه برداري انجام و به آزمايشگاه هدايت و بررسي هاي لازم انجام مي شود.
وي به تعداد تخلفات از ابتداي سال 1395 هم اشاره مي کند و مي افزايد: در 8 ماه سال 95 بيش از يکصد هزار بازديد از مراکز توليد، نگهداري، توزيع و عرضه فرآورده هاي خام دامي در استان توسط کارشناسان دامپزشکي انجام و بيش از 15هزار مورد غير بهداشتي به دلايل مختلف مشاهده و بيش از 700 مورد از آن ها منجر به تشکيل پرونده تخلف شده که به دستگاه قضايي ارجاع و 44 مورد به پلمب و جلوگيري از فعاليت واحد متخلف منجر شده است. از اين ميزان 10 درصد در زمره انجماد غير اصولي يا يخ زدايي و عرضه به جاي تازه بوده است.
با وجود آن که وي تعداد اين گونه تخلفات را 10 درصد کل تخلفات عنوان مي کند، مسئول وقت واحد بازرسي و نظارت بر بهداشت مواد غذايي دامپزشکي مشهد، تعداد اين گونه تخلفات را اندک ذکر مي کند و مي گويد: اين گونه تخلفات در اوج مصرف گوشت مثلادر آستانه ماه مبارک رمضان و عيد نوروز اتفاق مي افتد. البته وي اضافه مي کند که اين گونه تخلفات نادر بوده و بخش عمده آن مربوط به شايعاتي است که رقبا در بازار گوشت و مرغ به آن دامن مي زنند. به دليل همين شايعات، اين واحد با دقت در سطح فروشگاه ها عمليات بازرسي را انجام مي دهد. در نهايت وي بيان مي دارد به دليل تعدد بازرسي ها، اين تخلف در مشهد نادر است و بيشتر آن ها در شهرستان ها اتفاق مي افتد.
بعد از اين گفت وگو با توجه به گفته وي، به يکي از شهرستان هاي اطراف مشهد مي روم و موضوع را با دکتر شايسته رئيس دامپزشکي طرقبه در ميان مي گذارم. وي تعداد واحد هاي پذيرايي را در طرقبه 400 و تيم هاي بازرسي را 3 اکيپ نام مي برد که در طول هفته بر بازار عرضه و تقاضاي مواد غذايي نظارت مي کنند. وي اذعان مي کند اين گونه تخلفات در حوزه وي وجود دارد ولي محدود است و بيشتر پنج شنبه و جمعه اتفاق مي افتد که براي آن هم، تمهيدات بازرسي ديده شده و ميزان آن نيز کاهش يافته است.
دوباره به بازار شمال شرقي مشهد مي روم. مرغ هاي قطعه قطعه شده را مي بينم که در بسته هاي سه، چهار کيلويي داخل يخچال هاي خوابيده روباز با قيمت مرغ گرم به فروش مي رسد.

 

آخرین خبر