اگرچه معاونت امور دام معتقد است که کشور هنوز در تجارت طیور به نقطهای ایدهآل نرسیده، اما آمارهای مستند نشان از رونق صادرات و قطع واردات در دو سال اخیر دارد
طبق آخرین سخنان معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور تولیدات دامی، هماکنون سالانه بیش از ۲ میلیون و ۱۷۰ هزار تن گوشت مرغ
در کشور تولید میشود. این یعنی ۱,۸ درصد از تولید گوشت مرغ دنیا سهم ایران است، در حالی که جمعیت کشور ۱.۱ درصد از جمعیت جهان را تشکیل میدهد. نگاهی به دادههای آماری به وضوح نیاز کشور به واردات گوشت مرغ را تا قبل از سال ۹۴ به نمایش میگذارد. با افتخار باید گفت که از سال ۹۴ به بعد، واردات این محصول به ایران صفر شده و در عوض صادرات رونق گرفته است.
دان و جوجه ایران به نقل از ایانا؛ برزیل، امارات، ترکیه و البته عراق، جزو کشورهایی بودند که تا همین دو سال گذشته گوشت مرغ به ایران صادر میکردند. این در حالی است که نه تنها میزان واردات گوشت مرغ به صفر رسیده، بلکه صادرات نیز به جایگاه قابل قبولی رسیده و در صورت رفع موانع تجاری و پاکی کشور در طول سال از بیماری آنفلوآنزای پرندگان، قطعا این عدد شیب صعودی بسیار تندی به خود خواهد گرفت؛ کما اینکه سال ۹۵ با وجود تمام مشکلات و حمله آنفلوآنزا به مرغداریهای کشور، رقم صادرات به حدود ۱۰۰ هزار تن رسید. ضمن اینکه بازار خوراک طیور هم در دو سال اخیر از ثباتی نسبی برخوردار بوده و دیگر از انحصار تاجرانی خاص خارج شده است.
به طور کلی در سال ۹۲ ایران با واردات نزدیک به ۱۵ هزار تن، بیش از ۳۵ میلیون و ۶۰۰ هزار دلار ارز از دست داده است. در حالی که این عدد برای سال ۹۳ با کاهشی ۱۰ هزار تنی، به حدود ۵ هزار تن رسید و بر این اساس، ۳۸ درصد از خروج ارز برای واردات این محصول کمتر شد.
صادرات نیز از لحاظ وزنی از ۱۵ هزار تن در سال ۹۲ به ۴۰ هزار تن در سال ۹۴ رسیده و طبق اعلام معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور تولیدات دامی، این آمار برای سال ۹۵ حدود ۱۰۰ هزار تن بوده است. ارز وارد شده در سال ۹۲ نیز از ۳۰ میلیون دلار به ۸۲ میلیون دلار در سال ۹۴ ارتقا یافته است. با این حال، ایران پتانسیل صادرات حداقل ۵۰۰ هزار تن گوشت مرغ در سال را دارد.
آمار واردات گوشت مرغ در ۴ سال گذشته
آمار صادرات گوشت مرغ طی ۴ سال