ابتلای 5 میلیون قطعه مرغ به بیماری كمپلكس تنفسی در مازندران

چاپ

مدیركل دامپزشكی مازندران از ابتلای 5 میلیون قطعه مرغ در مازندران به بیماری كمپلكس تنفسی ویروسی خبر داد.مجید مختاری با تأیید وجود بیماری در برخی مرغداری ‌های استان مازندران و شهرستان آمل درباره این بیماری به خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفت:گسترش ویروس‌ ها از ماشین‌های حمل‌ دان،كود،مرغ زنده،انتقال كود واحدهای درگیر بیماری به سایر واحدها،رعایت نکردن اصول بهداشتی و برنامه واكسن خودسرانه و استفاده از واكسن‌ های زنده‌ ای كه استفاده آنها مجاز نبوده صورت گرفته است.

مختاری افزود:ویروس‌ها به دلیل تراكم بیش از حد مرغداری‌ها بدون رعایت فاصله و جوجه‌ریزی‌های مداوم و پاكسازی و ضدعفونی نامناسب قبل از جوجه‌ریزی و ریختن لاشه در خارج از محوطه مرغداری و در معابر و سرمای هوا و استفاده نامناسب از تهویه‌ها و به دلیل ایجاد افت دما در سالن‌ها رخ داده است.
وی در شرح این بیماری گفت:همه عوامل فوق منجر به حضور و حفظ و تكثیر ویروس ‌ها در مجاری تنفسی پرندگان و در نتیجه التهاب مجاری شامل پرخونی ‌، حضور سلول‌های دفاعی نظیر ماكروفاژ و لنفوسیت و ترشحات اگسوداتیو و متعاقباً باكتری ‌هایی كه جزء فلور طبیعی سیستم تنفسی هستند شروع به تكثیر می‌كند و در نهایت ترشحات سروزی را به موكوسی و چركی تبدیل می‌كند،كاهش تهویه ریوی و هیپوكسی و سیانوزه شدن مخاطات و از سوی دیگر كمبود اكسیژن و به دنبال آن منجر به اكسیداسیون بافتی كه به كاهش ATP رسیده كه در نهایت منجر به افت رشد و مرگ می‌شود.
مدیركل دامپزشكی مازندران با اشاره به اینكه علائم كمپلكس تنفسی به صورت پرخونی نای و التهاب تورم سینوسی زیر حدقه چشمی و چرك پنیری در محل دو شاخه شدن نای،تورم كلیه‌ها و پرخونی ریه‌ها و كدورت كیسه هوایی و پری هپاتیت و پری كاریتیت و حضور چرك در صفاق است ،خاطرنشان كرد :در علایم بالینی كاهش اشتها،پرسیون،اسهال سبز رنگ به‌ صورت كشیدن سر و در برخی موارد گردن پیچ و عوارض عصبی رخ می‌دهد.
وی افزود:این بیماری عواقبی مانند به صورت افت تولید و افزایش تلفات و حفظ چرخه ویروس در بین مرغداری‌ها و افزایش مصرف آنتی ‌بیوتیك در مرغداری ‌ها و در نهایت افزایش هزینه پرورش دارد.
یادآور می شود؛مازندران با تولید مرغ گوشتی به ظرفیت‌ بیش از 24 میلیون قطعه ، 180 هزار تن تولید اسمی و 127 هزار تن تولید رسمی ، 14 درصد كل تولید كشور را در اختیار دارد و در بخش مرغ گوشتی نیز با بیش از چهار میلیون قطعه ظرفیت و 180 میلیون قطعه تولید، بیش از 30 درصد تولید مرغ كشور را به خود اختصاص داده است