شيوع نوع جديد بيماري در محصول گندم آفريقا و خاورميانه

چاپ

محققان اعلام كردند نوع جديدي از بيماري زنگ گندم حداكثر 40 درصد از محصول را در برخي از مناطق آفريقاي شمالي، خاورميانه، آسياي مركزي و قفقاز نابود كرده است.

كشورهايي كه بيش از همه محصولشان از بيماري آسيب ديده سوريه و ازبكستان هستند و اين بيماري در مصر، يمن، تركيه، ايران، مراكش، اتيوپي و كنيا نيز به محصول آسيب وارد كرده است.


محمود صلح، مديركل مركز بين‌المللي پژوهش كشاورزي در مناطق خشك (ICARDA) در بيانيه‌اي اعلام كرد اين اپيدمي‌ها قيمت غذا را افزايش داده و تهديد واقعي را براي معيشت روستايي و امنيت غذاي منطقه‌اي به وجود مي‌آورد.

در برخي از كشورهايي كه با اين آفت روبرو شده‌اند، گندم 50 درصد از كالري دريافتي و 20 درصد از تغذيه پروتئيني را تشكيل مي‌دهد.

زنگ گندم يك بيماري قارچي است كه به ساقه‌ها، دانه‌ها و بويژه برگهاي غلاتي شامل گندم، جو و گندم سياه حمله مي‌كند.

كارشناسان مي‌گويند عوامل متعددي به گسترش سريع انواع جديد اين بيماري كه به زنگ سياه ساقه گندم و زنگ زرد گندم معروف هستند، نسبت داده شده‌اند.

گرماي جهاني و تغييرپذيري افزايش يافته بارندگي، گياهان را ضعيف كرده‌اند. حتي انواع جديد زنگ گندم به دماي هواي فوق‌العاده بالايي كه پيش از اين مشاهده نشده بود، وفق يافته‌اند.

به گفته روني كافمن، استاد دانشگاه كورنل در ايتاكاي نيويورك و رييس هيات مديره ابتكار زنگ جهاني بورلاگ (BGRI)، كشاورزان در اين مناطق براي مبارزه با اين مشكل بايد از گونه‌هاي جديد گندم استفاده كنند كه مقاومت پايداري در برابر هر دو بيماري زنگ سياه ساقه گندم و زنگ زرد گندم دارند.

بيشتر كشورهايي كه با اين مشكل روبرو شده‌اند، ظرفيت اندكي براي پژوهش و توسعه دارند.

alt