فائو: افزایش قیمت انواع گوشت تا سال ۲۰۲۵ / تصاحب یک چهارم سهم بازار توسط برزیل

چاپ

altسازمان خاروبار جهانی ملل متحد(فائو)، شرایط را برای افزایش قیمت گوشت تا ۸ سال آینده، مساعد می‌داند
اگر چه در سال ۲۰۱۵ به دلیل افزایش عرضه گوشت توسط کشورهای در حال توسعه و متکی به اقتصاد نفتی، قیمت جهانی انواع

گوشت، سیر نزولی داشت و به نصف میزان آن در اوایل سال ۲۰۱۰ رسید، اما این روند کاهشی ادامه‌دار نخواهد بود؛ چراکه موتور افزایش نرخ‌ها از سال گذشته آغاز شده است.
بر اساس گزارش فائو، از سال ۲۰۰۵ به بعد یک بار دیگر شاخص قیمت این محصول به صورت ناگهانی سقوط کرد که آن هم نتیجه بحران مالی ۲۰۰۷-۲۰۰۸ بود. به هر حال اگر صادرات گوشت در سال ۲۰۱۵ از طرف آمریکا کاهش یافت؛ در مقابل، فدراسیون روسیه نیز تقاضای کمتر به بازار تحمیل کرد. برآیند تمام این عوامل دست به دست هم داد تا نرخ‌ها روندی نزولی داشته باشد.
البته فائو، به چشم‌انداز بازار گوشت خوش بین است و پیش‌بینی می‌کند که تجارت این ماده خوراکی همچنان به قوت خود باقی بماند. زیرا قیمت خوراک دام به دلایل مختلف در یک دهه گذشته تقریبا ثباتی نسبی را تجربه کرده و در سطحی پایین مانده است. در چنین شرایطی، مناطقی مانند آمریکا، اروپا و استرالیا به تولید گوشت، تمایل بیش تری نشان خواهند داد.
بنابراین پیش‌بینی می‌شود تولید جهانی گوشت در سال ۲۰۲۵ به میزان ۱۶ درصد نسبت به دوره پایه ۲۰۱۳-۲۰۱۵ افزایش یابد؛ یعنی ۲۰ درصد بیش تر از یک دهه گذشته. البته گوشت مرغ به دلیل قیمت ارزان‌تر در مقایسه با دیگر منابع پروتئینی، از استقبال بیشتری در میان مصرف‌کنندگان برخوردار است. در مقابل، تولیدکنندگان نیز رغبت بالاتری برای تولید این نوع گوشت دارند.
در این میان به نظر می‌رسد کشورهای در حال توسعه نیز پروتئین افزون‎تری در جیره غذایی خود لحاظ کنند که این مقوله، پیش‌بینی استفاده از گوشت مرغ را به واقعیت نزدیک‌تر می‌کند. از طرفی، اگرچه تولید گوشت گاو در سال ۲۰۱۵ کاهش داشته، اما بررسی‌ها حاکی است که افزایش وزن لاشه از سال ۲۰۱۶ به بعد آغاز شده و در سال‌های بعد این کاهش را جبران می‌کند. در بخش گوشت گوسفند نیز افزایش تولید ۲,۱ درصدی به ازای هر سال پیش‌بینی می‌شود که سردمدار این تولید، کشورهایی نظیر چین، پاکستان، سودان و استرالیا خواهند بود.
آینده به گونه‌ای رقم می‌خورد که تقاضای واردات از ویتنام و آفریقا برای انواع گوشت رشد چشمگیری را تجربه کند. هرچند هنوز هم انتظار می‌رود صادرات گوشت از کشورهای توسعه یافته، بیش تر از ۵۰ درصد سهم کل تجارت جهانی این محصول تا پایان ۲۰۲۵ باشد، اما این روند به مرور نسبت به دوره پایه، سیر نزولی خواهد داشت و سهم برزیل در این میان به بیش از ۲۶ درصد خواهد رسید.
به هر ترتیب، پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۲۵ قیمت گوشت گاو به حدود ۴ هزار و ۴۹۷ دلار و گوشت خوک به یک هزار و ۵۸۰ دلار به ازای هر تن برسد. گوشت گوسفند نیز قیمتی حدود ۳ هزار و ۸۵۷ دلار به ازای هر تن خواهد داشت و نرخ مرغ هم به یک هزار و ۵۷۱ دلار به ازای هر تن می‌رسد. جداول مربوطه نشان می‌دهند انواع گوشت، بعد از کاهشی که تا سال جاری دارند، از آن پس روندی صعودی داشته و این افزایش ملایم تا سال ۲۰۲۵ ادامه خواهد یافت.
بنابراین اگر تا ۸ سال آینده روند واردات گوشت توسط ایران همچنان ادامه داشته باشد، با توجه به نیاز سالانه ۱۰۰ هزار تن گوشت قرمز به طور میانگین، ممکن است قیمت‌های داخلی نیز تحت تاثیر قرار گرفته و سال‌های آینده شاهد افزایش پلکانی نرخ این محصول باشیم؛ آن هم در شرایطی که برزیل تا سال ۲۰۲۵ بیش از یک چهارم بازار گوشت جهان را تصاحب می‌کند.

 

منبع: ایانا