hen.jpg

 
 
 

مقالات

بيماري كوكسيديوز طيور

چاپ

altعامل این بیماری تک یاخته ای به نام ایمریا میباشد. گونه های متفاوتی از ایمریا شناخته شده است که دارای میزبان های اختصاصی هستند .  گونه های کوکسیدیایی به وسیله خصوصیات میکروسکوپی و محل ترجیحی ایجاد جراحت تفکیک میشوند.
هفت گونه عمده ایمریا در طیور ایجاد بیماری مینمایند که عبارتند از :
▪ ایمریا نکاتریکس E.necatrix
▪ ایمریا ماگزیما E.maxima
▪ ایمریا آسرولینا E.acervulina
▪ ایمریا برونتی E.brunetti
▪ ایمریا تنلا E.tenella
▪ ایمریا میتیس E.mitis
▪ ایمریا پری کوکس E.praecox
گونه های کوکسیدیایی به وسیله خصوصیات میکروسکوپی و محل ترجیحی ایجاد جراحت تفکیک میشوند.

آیین نامه اجرایی : صدور پروانه حفر چاه و قنات

چاپ

ماده ۱alt
به استناد ماده ۳ قانون توزیع عادلانه آب هر شخص اعم از حقیقی و حقوقی و وزارتخانه ها و دستگاهها و ارگانهای دولتی و نهادهای انقلاب اسلامی بخواهند از آبهای زیرزمینی در هر نقطه از کشور بوسیله حفر چاه و یا احداث قنات و یا از طریق تعمیق یا تغییر محل چاههای موجود و ادامه پیشکار قنات و توسعه چشمه یا طرق دیگر استفاده کنند به استثنای چاههای واقع در مناطق غیرممنوعه مشمول ماده ۵ قانون توزیع عادلانه آب باید تقاضای کتبی خود را طبق نمونه شماره ۱ پیوست که حاوی مدارک مذکور در آن باشد به سازمانها یا شرکتهای آب تابعه وزارت نیرو یا شعب آنها تسلیم نمایند .
تبصره - وزارتخانه ها و دستگاهها و ارگانهای دولتی و نهادهای انقلاب اسلامی نیز مشمول این ماده بوده و می بایستی درخواست خود را طبق فرم شماره ۱ پیوست تکمیل و ارسال نمایند .

حمل و نقل جوجه ها به سالن

چاپ

altبراي حمل و نقل جوجه به سالن نكات زير بايد رعايت شود
1- از كاميون مناسب استفاده شود
2- قبل از بارگيري كاميون ضد عفوني گردد
3- تخليه و بارگيري سريعا انجام گيرد
4- دماي 22 تا 24 درجه در كاميون براي حمل جوجه كافي است.
كارتن جوجه بايد از جنس مرغوب و محكم باشد. در تابستان در هر كارتن 80 قطعه جوجه و در زمستان در هر كارتن با قطعه جوجه مي ريزند. بين كارتن جوجه ها بايد فضاي كافي موجود باشد تا هوا جابجا شود. و وقتي جوجه ها به مزرعه رسيدند بايد سريعا تخليه گردند. دماي آب مورد استفاده جوجه يكروزه 20 درجه سانتي گراد مناسب است.

تولک بردن مرغ تخم گذار

چاپ

altتولک بردن گله تخمگذار از دهه 1930در امریکا متداول شد.تولک بردن مرغ گوشتی برای اولین بار در دهه 1370 در بین پرورش دهندگان مرغ مادر ما رواج یافت که بعضا نتایج وعملکردهای متفاوتی برای سیکل دوم تولید در بین پرورش دهندگان در بر داشت.تولک بردن دارای منزایا ومنافع اقتصادی قابل توجهی است.
در این مقاله سعی بر این بوده است که برنامه تولک به طور اصولی مورد بررسی قرارگیرد.امید انداریم که نتوانسته باشیم گوشهای ازنیاز علاقمندان به مطالعه این موضوع را براودهگردانیم.
اصول لازم جهت تولک بردن گله:
1- کاهش وزن بدن:
با کاهش وزن می توان چربی های اضافی بدن را از بین برد،که قطع کامل تولیدرابه دنبال دارد وباعث اماده شدن دستگاه تولید مثلی برای تولید مجدد میشود.به نظر میرسد که کاهش وزن یکی از عوامل مهم در افزایش ماندگاری (Livability)حیوان بوده وسبب حفظ سلامتی پرنده میشود.

روش‌های افزودن اُمگا-3 به تخم‌مرغ

چاپ

1- استفاده از بذر کتان در جیره‌ی غذایی مرغ‌ تخمگذار:alt
نتایج مختلفی در هنگام استفاده از بذر کتان در جیره، توسط آزمایشات مختلف به ثبت رسیده‌اند. در یک تحقیق، فقط هنگامی که مقدار بذر کتان در جیره 15درصد بود، مقدار امگا-3 زرده‌ی تخم‌مرغ افزایش پیدا کرد. در یک آزمایش دیگر نشان داده شد که استفاده از بذر کتان در جیره‌ی مرغ ‌تخم گذار، مقدار لینولنیک اسید،DHA و DPA زرده را افزایش می‌دهد؛ ولی بر روی مقدارEPA تأثیر چندانی ندارد. در یک تحقیق دیگر نشان داده شده، که استفاده از بذر کتان به هر مقدار، باعث افزایش مقدار تولیدDHA در زرده نمی‌شود و مصرف دانه‌ی کامل بذر کتان یا دانه‌ی خرد شده‌ی آن نیز تأثیری در این روند ندارد.
از طرف دیگر، تغذیه‌ی روغن کتان در مرغ ‌تخم ‌گذار، مقدار لینولنیک اسید آن را تا 30 برابر افزایش داد و باعث افزایش مقدار DHA موجود در زرده تا حدود 4 برابر شد.

ارزش تغذیه ای کنجاله کانولا فرآوری شده در جیره ماهیان

چاپ

کانولا (براسیکا کامپستریس یا براسیکا ناپوس) به واریته های اصلاح شده Rape seed altگفته می شود که میزان گلوکوزینولیت ها(Glucosinolates) (کمتر از 30 میکرومول بر گرم گلوکوزینولیت های آلکینیل از ماده خشک دانه بدون روغن) و اسید اروسیک (Erusic acid) (کمتر از 2 درصد کل اسید های چرب روغن) کاهش یافته است.کانولا پس از سویا مقام دوم تولید را در بین دانه های روغنی در جهان دارا می باشد(جدول 1).بهترین محیط کشت کانولا آب و هوای مرطوب و معتدل می باشد.کانادا بزرگترین تولید کننده و صادر کننده کانولا در جهان می باشد. فرایند استخراج روغن از دانه کانولا شامل فرایند مکانیکی و استخراج با حلال      می با شد.کنجاله حاصل از دانه کانولا به عنوان ماده خوراکی  به میزان وسیعی در جیره غذایی دام ، طیور و آبزیان استفاده می شود.کانولا حدوداً 4 درصد از تجارت جهانی کنجاله های پروتئینی را تشکیل می دهد.

ده نکته که درباره تخم مرغ باید بدانید و شاید نمی دانستید

چاپ

altدوزرده چطور دوزرده می شود ؟1
اغلب تولیدکنندگان می دانند که تخم مرغ های بالای 60 تا 70 گرم، دوزرده اند.این را هم بدانید که در زمان های خاصی از تولید یا ابتدا و انتهای تخمک گذاری در مرغ امکان تولید دوزرده ها افزایش می یابد.درست در زمانی که مرغ کنترل مناسبی برای آزاد کردن ساختارهای تخمک ندارد که ” آمنه شیر افکن * سفره هفت سین و سفره عقد ایرانی ها بدون تخم مرغ کامل نمی شود.از این ها گذشته چه بسیار آداب و رسومی که با همین تخم مرغ کوچک سفید و گاه قهوه ای رنگ پیوند خورده.از شکاندن تخم مرغ برای جلوگیری از چشم زخم گرفته تا انواع طالع بینی و درمان شکستگی های استخوان و هزار روایت ریز و درشت دیگر از آن.همچنین خواص غذایی موجود در تخم مرغ موجب شده تا برای سالیان سال تخم مرغ مهمان همیشگی سفره ایرانیان باشد.ارزش غذایی یک عدد تخم مرغ با 30 گرم انواع گوشت(قرمز،مرغ و ماهی)معادل دو تکه متوسط خورشی،نصف لیوان حبوبات پخته،یک چهارم لیوان حبوبات خام و یک چهارم لیوان انواع مغزها مانند،بادام،پسته،فندوق و گردو برابر است.

کریزای عفونی جوجه ها

چاپ

altاین بیماری خاص مرغان است و از نظر بهداشت انسانی اهمیت ندارد. بیماری جوجه های در حال رشد و مرغان تخمگذار را مبتلا می سازد و به دلیل کاهش تخمگذاری به میزان 10 تا 40 درصد با خسارت اقتصادی همراه است. بیماری گسترش جهانی دارد و یکی از بیماریهای شایع تنفسی و جدی در صنعت پرورش طیور می باشد.
عامل بیماری هموفیلوس گالیناروم می باشد. این باکتری شدیدا" وابسته به میزبان است و در محیط خارج از بدن زنده نمی ماند. محل استقرار آن قسمت های فوقانی دستگاه تنفس و سینوس ها می باشد.

اصول خنک نگه داشتن هوای مرغداری ها

چاپ

altيكي از مهمترين بحث ها در پرورش طيور ايجاد شرايط استاندارد جهت پرورش مي باشد. يكي از اين شرايط دماست و دما نقش تعيين كننده اي در بهبود توليد دارد.
در كشور ماسه نوع اقليم وجود دارد:
1.مناطق گرمسير : در اين مناطق شش ماه از سال دما بين 25 تا 45 درجه مي باشد.
2.مناطق سردسير: در اين مناطق شش ماه از سال دما بين0 تا 20 در جه مي باشد.
3.مناطق معتدل: در اين مناطق شش ماه از سال دما بين 10 تا 20 مي باشد.
بيشتر مرغداريها ايران در مناطق معتدل قرار دارند.

آشنایی با گیاه دارویی گزنه و کاربرد آن در مرغداری

چاپ

altگزنه گياهی است علفی، چند ساله به ارتفاع نیم تا یک متر که غالباً به صورت خودرو در باغها و نقاط مرطوب می رويد . تا بحال سه گونه گزنه شناخته شده است که این سه نوع از نظر خواص درمانی بهم نزدیک هستند معروفترین آنها گزنه دو پا که نام گزنه بیشتر بر آن اطلاق می شود. در طب سنتی به آن اَنجُرَه می گویند و طبیعت آن گرم و خشک است.
آشنایی با گیاه دارویی گزنه و کاربرد آن در مرغداری
تاریخ استفاده از اين گياه به زمانهای بسیار دور بر می گردد بطوری که از قدیم الایام در جهت رفع سرماخوردگی به کار می رفته است(2). بر روی این گیاه پرزها و تارهای وجود دارد که گیاه را پوشانده و چسبناک و گزنده است و پس از لمس کردن پرزها به پوست دست می چسبد و ترشحات سوزاننده ای از جنس اسید فرمیک از خود روی پوست وارد می کند که ایجاد سوزش ، خارش و ناراحتی می نماید.

نقش کامپیوتر در واحد های مرغداری

چاپ

altبرای اکثر مرغداران این سؤال مطرح میباشد که کامپیوتر در مزرعه برای آنها چه کاری میتواند انجام دهد .بعضی دیگر نیز انتظار فوق العاده ای از کامپیوتر دارند و به محض استفاده از کامپیوتر خواستار ایجاد تحول شگرف در واحد خود هستند .
  موارد استفاده از کامپیوتر:
۱) کارهای نوشتاری و مکاتبات.
۲) کارهای مربوط به امور حسابداری و ثبت هزینه ها و در آمد ها و سایر محاسبات .
۳) وارد نمودن آمار طیور در مزرعه و پیش بینی تولیدات و رسم گراف های مربوطه و مطابقت عملکرد های تولید با استاندارد ها و تعیین میزان انحراف آنها و نگهداری آمار در حافظه برای تحلیل های بعدی.
۴) جیره نویسی با استفاده از نرم افزار های ویژه.
۵) استفاده از برنامه های ویژه مدیریتی.

نحوه معدوم کردن تلفات در مرغداری

چاپ

altنحوه معدوم کردن تلفات در مرغداری بسیار مهم می باشد . بایستی در ابتدای روز و هرچه سریعتر قبل از گندیدگی لاشه ها ٬ تجمع مگس و وقوع کانی بالسیم ٬ آنها را از سالن  جمع آوری نمود. پرندگان تلف شده منبع بسیار خطر ناک انتقال عوامل بیماریزا به پرندگان زنده موجود در سالن می باشند . روشهای مختلفی مانند دفن نمودن ٬ سوزاندن و کمپوست کردن لاشه وجود دارد که هر یک مزایا و معایب خاص خود را دارد . انتخاب روش بستگی به امکانات ٬ فضا و شرایط موجو در هر مرغداری و مناطق مجاور آن قوانین زیست محیطی آن کشور دارد .
استفاده از چاه جهت دفن لاشه ها ٬روشی سنتی بوده ٬از سالیان قبل در بسیاری از مرغداری ها معمول می باشد . برای این منظور باید در فاصله دور از سالن ها ٬چاه با عمق مناسب (نسبت به سطح آبهای زیر زمینی ) حفر گردد و درب آن کاملاً غیر قابل نفوذ باشد . به طوری که حیوانات و پرندگان وحشی

سيستم آبرساني سالن هاي مرغداري ، كليد سالامتي گله

چاپ

altآب از راه هاي مختلفي بر گله تاثير ميگذارد . استفاده از يك سيستم آبرساني مناسب باعث افزايش سلامت ، كارايي پرنده و كاهش اثرات مضر آب مصرفي خواهد شد . توليد كنندگان براي كنترل سيستم آب در فرم هاي توليدي خود شرايط بستر زير آبخوري ها را بررسي مي كند . قطعاً مديريت مرغداري و ايجاد بستر مناسب درسلامت گله نقش اساسي دارد .
سيستم آبرساني بايد از خيس شدن بهتر بستر و مشكلات متعاقب آن جلوگيري كند .
بستر خشك نقش بسيار مهمي در بهداشت مرغداري دارد . اين بدين معني است كه آب نبايد نشت كند و در ارتفاع مناسبي نصب شده باشد و فشار آب داخل آن نيز مناسب باشد . بيشتر سالن ها بايد حدود 20 تا 25 درصد رطوبت داشته باشد و وقتي رطوبت بستر به بيش از 25 درصد برسد باعث سردي بستر مي شود ، همچنين محيط مناسبي براي رشد باكتري هاي عفونت زا مثل E.coil  كوكسيدويوز . سالمونلا مي باشد . علاوه بر اين بستر مرطوب باعث پخش آمونياك در هوا مي شود و آمونياك به ريه پرنده صدمه ميزند و محيط را براي رشد باكتري آماده مي كند .

بستر مناسب برای تامین سلامتی پرندگان

چاپ

 altجوجه هایی که بر روی سیستم بستر نگهداری می شوند در تماس دایم با بستری هستند که بر روی آن زندگی می کنند. بنابراین رعایت مسایل مدیریتی و کنترل کیفی در شرایط پرورش بر روی بستر بسیار با اهمیت می باشد.
بستر یکی از فاکتورهای مهم در رشد پرندگان است، به دلیل اینکه پرندگان از اولین روز زندگی در تماس با بستر و محتویات آن قرار دارند. مدیریت نادرست بستر می تواند باعث گسترش بیماری های عفونی شده و مشکلاتی را ایجاد کند که منجر به ضرر های اقتصادی جدی گردد.
انواع بستر متداول که در مرغداری ها مورد استفاده قرار می گیرند شامل پوشال کاج، پوشال زبره چوب، تراشه های چوب و کاج، پوسته برنج، پوسته بادام زمینی، پوسته ذرت خرد شده، کاه، علوفه خشک، کنجاله ذرت و دورریزکاغذهای مصرفی می باشند. این مواد معمولا به میزان تقریبی بین 5-2 کیلوگرم در هر متر مربع مورد استفاده قرار گرفته و انتخاب این مواد باید بر اساس شرایط خاص فارمی صورت گیرد.

اثر پودر دارچین بر عملکرد جوجه های گوشتی در دوره آغازین و رشد

چاپ

altتاثیر پودر دارچین بر عملکرد و خصوصیات لاشه 240 قطعه جوجه گوشتی ماده نژاد راس در یک طرح کاملاً تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. در دوره آغازین و رشد 6 تیمار آزمایشی شامل تیمار شاهد با جیره بدون افزودنی، تیمار با 15 قسمت در میلیون ویرجینیامایسین، تیمار با 1/0 درصد پودر دارچیــن، تیمار با 2/0 درصد پودر دارچین، تیمار با 3/0 درصد پودر دارچین و تیمار با 4/0 درصد پودر دارچین بود. در پایان هفته اول، میانگین وزن بدن برای تیمار حاوی 2/0 درصد پودر دارچین بیشترین و برای تیمار شاهد کمترین و اختلافشان معنی دار بود. میزان مصرف خوراک در هفته دوم، در تیمارهای حاوی 2/0 و 4/0 درصد پودر دارچین بطور معنی داری نسبت به تیمار شاهد بیشتر بود. ضریب تبدیل غذایی در هفته اول در تیمارهای حاوی 1/0 و 2/0 درصد پودر دارچین کمترین و اختلافشان با

صفحه 7 از 13