soy.jpg

 
 
 

مقالات

مديريت جوجه ريزي و هفته اول

چاپ

altجوجه یکروزه موجودی حساس و ظریف بوده ، به آسانی از عوامل نامساعد محیطی تاثیر نامطلوب می پذیرد . با پیشرفت ژنتیکی و بهبود توان تولید ، جوجه ها حساسیت بیشتری نسبت به عوامل محیطی یافته اند . لذا مدیریت صحیح ، سخت تر شده و اهمیت بیشتری پیدا کرده است . در بسیاری از موارد تنها با اصلاح بعضی روشها و شیوه های قدیمی میتوان عملکرد گله را به نحو قابل توجهی ارتقا داده و سود بیشتری حاصل نمود .
 

اهميت آب و آبخوري در مرغداري ها

چاپ

altسیستم نیپل همچنین دارای مشکلاتی نیز میباشد .هزینه اولیه سیستم نیپل بسیار بالاست(30 درصد یا حتی بیشتر، از سیستم باز) تعمیر قسمتهای شکسته شده و فرسوده شده آن نیز بسیار گران میباشد.از مکانیسم سیستم نیپل نباید انتطار جاویدان بودن داشت که این به نوع جنس وکارخانه سازنده بستگی دارد ولی عاقبت نیاز به تعویض و جایگزینی دارد.
مدیریت سیستم نیپل بسیار مشکلتر از سیستم باز است و اشتباه مدیریتی در آن بسیار جدی می باشد.مدیریت ضعیف تقریبا همیشه نتیجه کاهش درآمد را به همراه دارد.بعضی تولید کننده های جوجه های گوشتی بر این باورند که سیستم نیپل زمان رشد را محدود میکند و این افزایش محدودیت باعث افزایش وزن جوجه ها میشود.همچنین در شرایط هوای گرم پرندگانی که از نیپل استفاده میکنند نسبت به جوجه هایی که از سیستم باز استفاده میکنند راندمان خوبی را نشان نمیدهند.اگر چه در مقدار کمی از موضو عات تحقیقی در حمایت یا رد کردن این نظرات گفته شده که سیستم نیپل بهترین کارایی را در آب و هوای گرم در جوجه های در حال رشد میتواند ایفا کند.

 

گاز آمونياك در سالن هاي مرغداري و راهكارهاي دفع آن

چاپ

گاز آمونیاک چیست؟alt
آمونیاک گازی است که در اثر تخمیرآنزیمی مواد ازته  فضولات و بویژه اوره و توسط آنزیمی که از میکروارگانیزهای موجود در بستر ترشح می شود، در سالن های مرغداری ایجاد میشود.
آمونیاک از تخمیر باکتریایی اسید اوریک موجود در مواد بستر درلانه به وجود می آید. گازی است بی رنگ وبی بو و متداولترین گازی است که در مرغداری های غیر بهداشتی وجود دارد. به علت سبک بودن به آسانی قابل تشخیص است.

 

عفونت کیسه زرده در طیور وتاثیر تغذیه اولیه بر آن

چاپ

altجوجه همراه با کیسه زرده بزرگی که حدود 20% از کل وزن بدن را تشکیل می دهد سر از تخم در می آورد. این کیسه در روزهای آخر جنینی وارد حفره شکمی می شود . کیسه حاوی مقدار زیادی چربی و پروتئین بوده که این مواد مغذی 50% انرژی و43% پروتئین مورد نیاز جوجه را در چند روز اول زندگی تامیین کند.
زرده منبع اصلی مواد آلی برای تشکیل جنین و رشد آن در دوران انکوباسیون می باشد که دو سوم محتوای ماده خشک آن چربی، از نوع لیپو پروتئین ها با دانسیته خیلی پایین و ویتولوژیین(فسفو پروتئین زرده)  می باشد. این دو ترکیب تامیین کننده انرژی هستند.اسیدهای چرب برای ساخت غشاء سلولی به مقدار زیادی لازم هستند . قسمت رقیق زرده حاوی ایمنوگلوبولین ها بوده که جهت ایجاد ایمنی پاسیو یا غیر فعال در ابتدای زندگی جوجه به منظور مقابله با عفونت ها بسیار با اهمیت است.
عفونت کیسۀ زرده رایج ترین علت مرگ ومیر در هفتۀ اول زندگی است. معمولاً مرگ ومیر از روز سوم هچ شروع شده ، اوج آن در روز هفتم بعد از هچ می با شد و به تدریج تا روز دهم  مرگ ومیر ناشی از عفونت کیسۀ زرده کاهش می یابد.

نقش جوجه كشي در صنعت پرورش طيور

چاپ

altصنعت جوجه کشی یکی از شاخه های مرغداریست که نقش مهمی در پیشرفت آن ایفاء می نماید گسترش این صنعت در کشور ما همزمان با توسعة مرغداری و از 20 سال پیش آغاز گردیده و هم اکنون تعداد زیادی ماشین بزرگ اکثراً به ظرفیتهای 70 تا 100 هزار تخم مرغ در هر نوبت در مؤسسات جوجه کشی بخشهای دولتی و خصوصی به تولید جوجه یکروزه می‌پردازند.
کل ظرفیت ماشینهای جوجه کشی موجود در کشور حدود 300 تا 350 میلیون در سال بالغ می‌گردد.
بیش از نیمی از تخم مرغ های جوجه کشی مورد نیاز ما از خارج وارد می‌گردد و بقیه از مرغهای مادر داخلی تولید شده و بدین ترتیب در حال حاضر برای گردش کار جوجه کشی و تأمین جوجة یکروزه، به خارج وابسته می باشیم.

 

تاثیر سه واریته سورگوم بر کمیت و کیفیت تخم مرغ مرغ های تخمگذار

چاپ

altبه منظور ارزیابی سه واریته سورگوم با سطوح مختلفت تانن بر عملکرد کمی و کیفی تخم مرغمرغهای تخمگذار ٬ ۱۹۵قطعه مرغ تخمگذار لگهورن به ۶۵ گروه ۳تایی تقسیم شد و تاثیر سهواریته سورگوم (کم ٬ متوسط و پرتانن)که در سطوح ۲۵ ٬ ۵۰ ٬ ۷۵ و ۱۰۰ درصد جایگزینذرت در جیره شاهد شد در طی ۱۲ هفته تولید مورد مطالعه قرار گرفت. جایگزینی سورگومبجای ذرت باعث افزایش تولید و وزن تخم مرغ شد٬ اما فقط افزایش وزن تخم مرغ معنی داربود(۰۵/۰>پی).تاثیر واریته و سطح جایگزینی 

مسمومیت آفلاتوکسین در جوجه ها (گالوس)

چاپ

altمرغداری معمولا محیط مناسبی برای رشد آفلاتوکسین ها است. و در میان گوشت مرغ تغییرپذیری گسترده ای از نظر حساسیت بخصوص در میان گونه ها به این میکوتوکسین ها وجود دارد.
مطالعات مقایسه ای توکسیکولوژی در گونه های پرندگان نشان داده اند که جوجه اردک ها و جوجه های بوقلمون حساس ترین گونه ها نسبت به آفلاتوکسین هستند، بلدرچین ها حساسیت متوسطی را نشان می دهند.
در صورتی که جوجه مرغ ها مقاوم ترین نوع به شمار می روند. تاثیر سمی (HERMID) یک پدیده پاسخ دوزی می باشد که به وسیله تحریک دوز کم و ممانعت دوز زیاد توصیف می شود. تحریک دوز کم مشخصا

اهمیت بیمه محصولات کشاورزی دراقتصاد کشاورزی و اقتصاد ملی

چاپ

altبیمه محصولات کشاورزی به عنوان یکی از راهکارهای نوین برای مقابله با خطرات فعالیتهای کشاورزی و در نتیجه کاهش نوسانات درآمدی کشاورزان مورد توجه و تاکید قرار گرفته است.
در ایران پس از تصویب قانون بیمه محصولات کشاورزی درسال1363، صندوق بیمه محصولات کشاورزی با هدف بیمه انواع محصولات
کشاورزی و دامی، به عنوان وسیله ای برای دستیابی به هدفها و سیاست های بخش

صنعت جوجه کشی و مرغداری

چاپ
altرطوبت دمای موجود در ماشینهای جوجه كشی سبب تبخیر آب ازتخم مرغها و تلفات جنین می شود. از این روتوجه به رطوبت مناسب از اهمیت بسیاری برخوردار است. از طرفی كاهش رطوبت ماشینهای جوجه كشی منجر به افزایش تبخیر و وسیع تر شدن كیسه های هوایی داخل تخم می شود. در نتیجه نوك 

اثر مکمل کردن جیره غذایی با منابع مختلف مس، روی و منگنز بر عملکرد مرغان تخمگذار

چاپ

altچکیده: طی آزمایشی اثر استفاده از منابع مختلف عناصر معدنی مس، روی و منگنز در جیره غذایی بر عملکرد مرغان تخمگذار طی چهار دوره 28 روزه مورد ارزیابی قرار گرفت. مواد معدنی فوق به دو شکل، کمپلکس آلی و غیر آلی(دو فرم اکسیدو سولفات ) در 5 تیمار آزمایشی استفاده شدند. غلظت مس، منگنز
و روی تیمار‌ها  به ترتیب  7 ، 75 و65(اکسید) -  7، 40 و 40(سولفات) -  7 ، 40و40(آلی) -  5/10 ، 60 و 60(آلی) -  5/3 ، 20 و20 (آلی) میلی گرم در کیلو گرم جیره بودند. نتایج نشان داد که استفاده از ترکیب آلی عناصر فوق موجب افزایش ، تولیدتخم مرغ، وزن تخم مرغ و بهبود ضریب تبدیل غذایی، درصد شکستگی و صفات کیفی تخم مرغ ‌شد. ولی اثرت هیچ کدام

تاریخچه دامپروری و امور دام در كشور

چاپ

altاولین فعالیتهای دولت در زمینه امور دام از سال 1279 بصورت تأسیس مدرسه فلاحت مظفری شروع شد كه توسط واشر بلژیكی اداره می‌شد این مدرسه در سال 1285 پس از اتمام ماموریت واشر تعطیل گردید در این مدرسه دروس كشاورزی و امور دام تدریس می‌شد و كلیه فارغ‌التحصیلان در مناطق روستائی مشغول فعالیتهای تولیدی می‌شدند.
از سال 1314 در اداره كل فلاحت، ترویج دامپروری و دامپزشكی شروع شد ولی با توجه به كمبود متخصص بسیار محدود بوده است این مروجین عمدتاًَ از نیروهای فارغ‌التحصیل خارج از كشور و مستشاران خارجی بوده‌اند و در همین سال

مشكلات عملی جوجه درآوری در كارخانه‌های جوجه‌كشی

چاپ


altتغییر مشكلات مشاهده شده در كارخانجات جوجه‌كشی در ارتباط با قابلیت جوجه درآوری نیز به سه بخش تقسیم می گردد:
1- مشكلات ناشی از كارخانه‌های جوجه‌كشی
2- روش حمل و نقل 
3- مشكلات گله مرغ‌ مادر

لازم است كه در هفته اول انكوباسیون توسط نوربینی (candling) و بررسی دقیقتخم‌مرغ‌ های هچ نشده هر چه سریع‌تر مشكلات تشخیص داده شوند.
انالیز و بررسی موارد باقیمانده هچری روش تشخیص دقیقی نمی‌باشد اگرچه ابزار مفیدی برای تعیین محدوده‌های آزمون‌های بعدی فراهم می‌آورد. 


نشانه های کمبود ویتامین E در طیور

چاپ

alt
ویتامین Eموثرترین آنتی اكسیدان بیولوژیكی بوده و كمبود آن منجر به تخریب اكسیداتیو بافتهای حاوی لیپید می شود. آثار زیان بار كمبود ویتامینE طی یك دوره 3-4 هفته ای و پس از تخلیه كامل ذخایر این ویتامین از بافتها، بروز می نماید. علائم كمبود از كاهش باروری تا ایجاد علائم و نشانه های اختصاصی بر اساس سن و جنس ، متفاوت است.
آثار اختصاصی كمبود ویتامین E كه تحت شرایط تجاری حائز اهمیت اقتصادی هستند بشرح زیر می باشند:

خیز زیرجلدی
اكسیداسیون لایه های لیپیدی غشاهای سلولی مفروش كننده دیواره مویرگها منجربه دگرگونی ساختار این سلولها شد و موجب افزایش نفوذپذیری و نفوذ مایع واكسودا به بافتهای زیر جلدی می گردد كه در اغلب موارد این حالت بصورت تورمی نرم در پشت چینه دان مشاهده می گردد. جوجه های حاصل از مرغهایی كه دچار كمبود ویتامین E هستند ، در سن دوهفتگی علائم خیز  زیر جلدی  ( Exudative Diathesis ) را نشان می دهند. در موارد پیشرفته كمبود ، خونریزی زیر جلدی نیز ممكن است مشاهده شود.

سیستم های گرمایش تابشی

چاپ


altتعداد دفعات تهویه در مرغداری از سایر فضاهای صنعتی بسیار بالاتر است لذا انرژی جذب شده به هوا در روش های مرسوم مورد استفاده در مرغداری كه عموماٌ از طریق جابجایی گرما می باشد، قبل از تبادل حرارتی با محیط سالن، از طریق اگزوز فن های خروج هوا به خارج از سالن هدایت می شود. اتلاف بسیار زیاد انرژی، عدم یكنواختی گرما در سطح كل سالن، ایجاد جریان هوا، بستر مرطوب و نیز آلودگی محیط زیست از مشكلات سیستم های متداول تامین گرمایش غیر بهینه در صنعت پرورش طیور كشور است. یكی از راه حل های این معضل استفاده از دستگاه های گرمایش تابشی است. این دستگاه ها در زیر سقف  سالن های مرغداری نصب شده و گرما را از

احداث سالن هاي مرغداري و تاسيسات آن

چاپ

altساختمانهای مرغداری بایستی به طریقی ساخته شوند که در زمستان گرم ودر تابستان خنک باشد . رعایت اصول صحیح ساختمان وعایق بندی سقف ودیوارها ووجود دستگاههای تهویه مناسب از تراکم رطوبت جلوگیری می کند و مانع مرطوب شدن بستر شده به ترتیب از شیوع بیماریهای انگلی ازجمله کوکسیدوز جلوگیری

صفحه 9 از 13