اهمیت استفاده از خوراک پلت شده در تغذیه دام و طیور

چاپ

یکی از روشهایی که در هنگام ساخت خوراک مورد استفاده قرار می گیرد پلت کردن خوراک است. در این شیوه تولید خوراک مواد مخلوط شده تشکیل دهنده ابتدا از یک محفظه لوله altای شکل Conditioner عبور می کند. این محفظه دارای یک محور بوده که تعدادی تیغه ی پارویی شکل روی آن نصب شده که حرکت این محور باعث عبور مواد از این محفظه می شود. البته لازم است که بخار ورودی دارای دمای حدود 120 درجه سانتیگراد باشد تا باعث مرطوب شدن بیش از حد مواد نشود. مواد خوراکی هنگام عبور از این محفظه کاملاً با بخار مخلوط شده در نتیجه رطوبت آنها به حدود 70 تا 80 درجه سانتیگراد می رسد. دمای بیش از این باعث تخریب بعضی از مواد مغذی خوراک مانند ویتامینها و آنزیمها می شود. پس از این مرحله مواد وارد دستگاه پلت می شود و تحت فشار غلطکها (Rollers) از منافذ دای (Day) عبور می کند و با تیغه ای که در هنگام سطح خارجی آن نصب شده بریده می شود. طول دانه های پلت را می توان با تنظیم این تیغه ها تغییر داد. به منظور کاهش هزینه پلت مقداری چربی به خوراک افزوده می شود که این عمل با در نظر گرفتن قیمت چربی و همچنین تأثیر آن بر عملکرد گله از جمله ذخیره شدن چربی بیشتر در لاشه صورت می گیرد. بررسی های کارشناسی نشان داده است که استفاده از خوراک پلت شده دارای مزایایی است که موجب بهبود عملکرد گله و کاهش ضریب تبدیل می شود.

برخی از دلایل این مزیت به شرح ذیل است:

1- بهبود کیفیت مواد مغذی ناشی از پلت شدن مواد خوراکی تحت فشار و دمای بالا

85-70 درجه سانتیگراد، این تأثیر عمدتاً روی مواد کربوهیدراته می باشد. به عنوان مثال باعث ژلاتینی شدن مواد نشاسته ای می شود و قابلیت هضم آنها را افزایش می دهد.

2- کاهش فعالیت مواد مضر از قبیل بازدارنده های رشد:

این نوع مواد معمولاً تحت فشار و حرارت فعالیت خود را از دست می دهند. همچنین از تأثیر منفی برخی پلی ساکاریدهای غیر نشاسته ای برویسکوزیته محتویات دستگاه گوارش کاسته می شود.

3- کاهش تعداد باکتری های موجود در خوراک بر اثر فشار و گرما:

این باکتری ها ممکن است در روده از راه رقابت با پرنده در مصرف مواد مغذی و یا از طریق تحریک سیستم ایمنی باعث کاهش عملکرد گله شوند.

4- جلوگیری از انتخاب ذرات مواد اولیه خوراک توسط پرنده: در خوراک آردی، به ویژه هنگام استفاده از سیستم دانخوری زنجیری پرنده هایی که نزدیک به مخزن تغذیه کننده قرار دارند ممکن است بر اثر انتخاب ذرات درشت تر دان ترکیب متفاوتی نسبت به آنچه که پرنده های انتهای آشیانه دریافت می دارند مصرف نمایند. پلت کردن خوراک امکان انتخاب را از پرنده سلب می کند و اجباراً تمامی قسمتهای موجود در خوراک توسط پرنده مصرف می شود.

5- کاهش میزان به هدر رفتن خوراک:

خوراک آردی طی حمل و نقل و جابجایی و وزش باد قسمتی از مواد ریزتر و سبکتر خود را از دست می دهد این قسمت از خوراک عمدتاً شامل ویتامینها و مواد معدنی که به خوراک افزوده شده اند می شود.

با توجه به میزان تلف شدن این مواد مغذی عملکرد گله تحت تأثیر قرار می گیرد. با پلت شدن خوراک از بروز این مسئله جلوگیری می شود.

6- افزایش میزان خوشخوراکی خوراک:

پلت نمودن خوراک باعث کاهش گردی بودن خوراک می شود که احتمالاً این تغییر باعث افزایش مصرف خوراک می شود.

7- کاهش در مدت زمانی که گله صرف خوردن می نماید:

این کاهش زمان صرف شده برای خوردن دان باعث می شود که انرژی بیشتر برای رشد صرف شود و ضریب تبدیل را پایین ببرد.

8-رشد یکنواخت و منظم گله به خاطر یکنواخت بودن مواد خوراکی در پلت.

9- کوتاه تر شدن دوره پرورش:

بدلیل کاهش ضریب تبدیل و افزایش رشد، حداکثر دوره ی پرورش مرغ گوشتی با دان پلت حدود 45 روز می باشد