corn.jpg

 
 
 

آموزش غذا دهی به ماهی ها

چاپ

alt غذا دهي با غذاده پاندولی
این غذاده دارای یک مخزن یه حجم 25 تا 100 لیتر است که غذا را در آن ریخته و از سوراخی که در زیر آن است خارج می شود. در محل سوراخ صفحه ای تعبیه شده است که حرکت آن بوسیله یک میله عمودی متصل به آن سردیگر آن در آب و بالای سطح استخرآویزان است میسر می شود. ماهی ضمن ضربه زدن به میله باعث حرکت صفحه و خروج پلت های غذایی از مخزن غذا می شود.

از معایب آن هجوم ماهی ها در یک نقطه برای خوردن غذا ، احتمال گیر کردن پلت در مسیر، اشکال در ثابت کردن دستگاه در محل و اختلال در کار تمیز کردن استخرها و سایر عملیات جداسازی و دسته بندی ماهیان است. در این روش نیز احتمال تلف شدن غذا و عدم مصرف غذاهای ریخته شده در اثر حرکات آبی و باد وجود دارد. از مزایای این دستگاه کاهش نیروی انسانی ، سادگی و امکان ساخت آن در همه جا و در اختیار بودن بطور دائم برای ماهیان است. البته این نوع غذاده برای ماهی های بالای 30 گرم مناسب بوده و این یکی از محدودیت های این سیستم است که ماهیان کوچکتر نمی توانند به پانول ضربه زنند و غذا بگیرند. مهمترین محل نصب این غذاده در وسط استخر است.

 غذا دهي با غذاده الکتریکی
این دستگاه شامل یک مخزن ، یک الکترو موتور و یک صفحه پره دار چرخشی می باشد. در قسمت پایین مخزن یک مانع وجود دارد و در زیر آن یک الکترو موتور نصب شده است. وقتی دستگاه روشن می شود بر اثر لرزش غذا روی صفحه ریخته شده و بر اثر دوران آن غذا روی سطح استخر پاشیده می شود. این دستگاه را می توان طوری تنظیم کرد که برای ماهیان بزرگتر هر 3 ساعت یکبار به مدت دو دقیقه و برای ماهیان کوچکتر هر یک ساعت یکبار به مدت نیم دقیقه کار کرده و غذا را وارد استخر کند. در این سیستم می توان مقدار روزانه غذا را محاسبه و وارد مخزن کرد. همچنین می توان برای همه ایتخرها یا برای هر استخر یک برنامه جداگانه تنظیم کرد. این دستگاه هزینه های سرمایه ای و نگهداری بالایی را به پرورش دهندگان تحمیل می کند. از مزایای این دستگاه می توان به کنترل روی میزان غذادهی و استفاده برای تمام اندازه های ماهی اشاره کرد.

غذاهای دیگری نیز با استفاده از جریان آب یا استفاده از نوار نقاله و ساعت ساخته و در مزارع آزمایش شده اند.

اما تمامی دست اندرکاران بر این باورند که هیچ نوع غذادهی نمی تواند ویژگی غذادهی دستی و کنترل شده بر پرورش دهنده را داشته باشد.
در تعیین و مقدار و درصد غذادهی عواملی مانند دمای آب ، اندازه غذا، کیفیت آب، نوع غذا، ضریب تبدیل غذا، نوع ماهی و سیستم پرورش دخالت دارند. در هر صورت به همراه غذا، جداول چگونگی مصرف و مشخصات غذا روی کیسه های غذایی به پرورش دهندگان ارائه می شود.

نکته مهمی که باید در مورد تغذیه ماهیان به آن توجه نمود در نظر گرفتن شرایطی است که ماهیان در آن به سر می برند. غذادهی و چگونگی غذادهی باید با توجه به شرایط حاکم بر محیط های پرورشی تعیین شود. مثلاً در زمانی که دمای آب بالا می رود لازم است از مقدار غذای ماهیان کاسته شود و غذادهی در صبح زود و یا عصر هنگام که دما کمی کاهش می یابد در حد پایه و برای جلوگیری از کاهش وزن انجام شود. در صورت تغذیه ماهیان به صورت عادی در چنین شرایطی ، ماهیان دچار بحران ناشی از کمبود اکسیژن و افزایش آمونیاک و مواد معلق در آب می شوند و خفگی ماهیان را به دنبال خواهد داشت. در فصول پاییز و بهار هم که آبها به واسطه ورود سیلاب ها و طغیان های فصلی و آب گل آلود ناشی از ذوب برفها کدر و گل آلود می شوند نیز باید از تغذیه ماهیان در زمان گل بیش از حد آب جلوگیری شود. در زمان بروز شرایط بحرانی و بروز تلفات در گله ماهیان ، اولین اقدام پرورش دهندگان باید قطع غذا و سپس جستجوی عامل بحران ساز باشد. همچنین در زمانی که محیط پرورش ظرفیت پذیرش تراکم و حجم توده زنده ای بیش از میزان موجود را ندارد باید با قطع غذا وزن ماهیان را کنترل کرده و ماهیان اضافه را از محیط های پرورشی خارج کرد. برای جلوگیری از ایجاد شرایط بحرانی ناشی از آلودگی به مواد معلق و ازت آمونیاکی و ایجاد شرایط مساعد زیست محیطی برای ماهیان بهتر است نوبت های غذادهی در طی روز را بیشتر کرد و زمان غذادهی در هر نوبت را نیز کمی طولانی کرد.

 برآورد مقدار غذای مورد نیاز

مقدار غذای ماهیان نباید در طول دوره پرورش تا مرحله عرضه به بازار ثابت بماند. میزان غذا را باید مطابق اندازه و سن ماهی تعیین و تعدیل نمود. درصد غذادهی به نسبت توده زنده (بیوماس) موجود در استخر مزارع که باید غذا داده شود مقدار ثابتی نیست و با رشد ماهیان کاهش می یابد تا آنکه بر روی میزان و مقدار انرژی متابولیکی آنها منعکس گردد. بدین ترتیب مقدار درصد غذادهی روزانه ماهیان با افزایش وزن آنها کاهش می یابد.

برآورد مقدار غذای لازم ماهیان به تعداد و وزن متوسط ماهیان موجود در مزرعه و درجه حرارت آب بستگی دارد. وزن متوسط را می توان با نمونه گیری و توزین تعدادی از جمعیت ماهیان بدست آورد و اطلاعات صحیح و منظم راجع به اندازه و وزن ماهیان را می توان با نمونه گیری هفتگی یا هر دو هفته یکبار بدست آورد.
در نمونه گیری باید دقت کرد که ماهیان نمونه از چند نقطه استخر صید شوند. پس از این که وزن متوسط ماهیان در استخر مشخص شد تعداد تلفات را از تعداد کل ماهیان استخر کم نمود و با توجه به درجه حرارت آب در جدول وابستگی درجه حرارت به درصد غذای مورد نیاز، میزان غذای روزانه را به ازای هر استخر مشخص نماییم. مقادیر غذا را در مواقع پایین بودن درجه حرارت آب و گل آلودگی آب و یا بالا بودن درجه حرارت بر اساس تجارب عملی در محل و موقعیت خاص مزارع باید کاهش داد و در مواقعی که پیش بینی می شود رشد ماهی سریعتر می شود افزایش داد.

جداول غذایی راهنمایی هستند که اگر به طور دقیق و با رعایت نکات به کار روند به طور قابل ملاحظه ای سبب رشد اقتصادی و سودآوری خواهند بود و اگر بدون در نظر داشتن برآورد و بررسی سایر شرایط مزارع ، از این جدول استفاده شود ممکن است نتایج زیان بار و فاجعه آمیزی در پی داشته باشد. درصد غذادهی به وزن ماهی ، باید در حین رشد ماهی ها کاهش یابد. تغذیه به میزان ثابت از درصد توده زنده در طول دوره پرورش ، معمولاً باعث می شود که ماهیان با وزن پایین غذای کمتری دریافت نمایند و میزان رشد و باقیماندگی آنها کاهش یابد. هنگامی که ماهیان وزن بالا پیدا می کنند غذای زیادتری دریافت می کنند و این امر موجب کاهش رشد ، کاهش بازماندگی و ضعیف شدن می شود.

در جداول صفحات بعد ، به ترتیب میزان غذای مورد نیاز روزانه (آموزش پرورش ماهی)، تعداد دفعات تغذیه ماهی با توجه اندازه ماهی و طول دوره پرورش ماهی قزل آلا با توجه به میزان رشد روزانه و دماهای مختلف ارائه گردیده است

میزان غذای روزانه ماهی                                                  

-

130

90

60

40

25

12

5

5/1

2/0

تا

وزن

(گرم)

دمای آب (سانتیگراد)

180

180

130

90

60

40

25

12

5

5/1

2/0

-

5/22

20

5/17

15

5/12

10

5/7

5

5/2

تا

طول (سانتیمتر)

25

25

5/22

20

5/17

15

5/12

10

5/7

5

5/2

7/0

7/0

8/0

9/0

1/1

3/1

6/1

2/2

9/2

6/3

3/4

6

7/0

8/0

9/0

1

2/1

4/1

7/1

3/2

1/3

9/3

6/4

7

7/0

8/0

9/0

1/1

3/1

5/1

8/1

5/2

3/3

2/4

9/4

8

8/0

9/0

1

2/1

4/1

6/1

2

7/2

6/3

5/4

4/5

9

9/0

1

1/1

3/1

5/1

7/1

2/2

9/2

9/3

9/4

9/5

10

1

1/1

2/1

4/1

6/1

8/1

4/2

2/3

3/4

3/5

4/6

11

1/1

1/1

3/1

5/1

7/1

2

6/2

5/3

7/4

7/5

7

12

1/1

2/1

4/1

6/1

8/1

2/2

8/2

8/3

5

1/6

5/7

13

2/1

3/1

5/1

8/1

2

4/2

3

1/4

4/5

6/6

8

14

3/1

4/1

6/1

2

2/2

6/2

2/3

4/4

8/5

2/7

7/8

15

4/1

5/1

7/1

2/2

4/2

8/2

4/3

8/4

3/6

8/7

4/9

16

5/1

6/1

8/1

3/2

5/2

3

6/3

2/5

8/6

3/8

10

17

6/1

7/1

9/1

4/2

6/2

2/3

8/3

5/5

2/7

7/8

5/10

18

7/1

8/1

2

5/2

7/2

3/3

9/3

7/5

5/7

9

8/10

19

7/1

8/1

2

6/2

8/2

4/3

4

9/5

7/7

2/9

11

20

 

    تعداد دفعات تغذیه ماهی با توجه به وزن                                                  

اندازه ماهی (گرم)

3/0

45/0

61/0

91/0

82/1

6/3

1/6

1/15

45

دفعات تغذیه

8

8

6

6

5

4

4

3

2

 

 

                                                                  طول دوره پرورش با توجه به دما

وزن ماهی (گرم)

درجه حرارت آب

20-5

50-20

150-50

300-150

طول دوره (شبانه روز)

9-6

42

71

93

99

305

12-9

32

60

67

82

241

15-12

5/25

45

50

5/62

182

                                       

ضریب تبدیل غذا

میزان غذای مصرفی برای افزایش یک کیلوگرم وزن آبزی را ضریب تبدیل غذایی یا
"اف سی آر" گویند و فرمول آن به شرح زیر است:

                                                                                  

                                                                انواع غذای خشک و دانه بندی آنها

نوع غذای خشک

اندازه دانه بندی

غذای استارتر

595-420 میکرون

غذای شماره 1

841-595 میکرون

غذای شماره 2

1190-841 میکرون

غذای شماره 3

86/1-19/1 میلی متر

غذای شماره 4

38/2-86/1 میلی متر

پلت ها

35/2 * 35/2 میلی متر

پلت ها

1/3 * 1/3 میلی متر

پلت ها

7/4 * 7/4 میلی متر

پلت ها

25/6* 25/6 میلی متر

 



در اين جا، شماره پلت مناسب برای تغذیه ماهیان در اندازه های مختلف آورده شده است.                                    

تعداد ماهی در کیلوگرم

شماره پلت مناسب

2600

استارتر (آغازی)

1300

شماره 1

700

شماره 2

400

شماره 2

200

شماره 3

130

شماره 3 و4

90

شماره 4

40

شماره 5 یا پلت با ابعاد 35/2 * 35/2 میلیمتر

30

20

پلت با ابعاد 7/3 * 7/3 میلیمتر

15

2

پلت با ابعاد 25/6 * 25/6 میلیمتر

 

 
منبع:persianghezel.com
 

افزودن نظر


کد امنیتی
تصویر جدید

جوملا فارسی توسعه و پشتیبانی توسط گروه نرم افزاری جوملا
حامی پروژه ملی جوملا فارسی شرکت نوید ایرانیان