اصول خنک نگه داشتن هوای مرغداری ها

چاپ

altيكي از مهمترين بحث ها در پرورش طيور ايجاد شرايط استاندارد جهت پرورش مي باشد. يكي از اين شرايط دماست و دما نقش تعيين كننده اي در بهبود توليد دارد.
در كشور ماسه نوع اقليم وجود دارد:
1.مناطق گرمسير : در اين مناطق شش ماه از سال دما بين 25 تا 45 درجه مي باشد.
2.مناطق سردسير: در اين مناطق شش ماه از سال دما بين0 تا 20 در جه مي باشد.
3.مناطق معتدل: در اين مناطق شش ماه از سال دما بين 10 تا 20 مي باشد.
بيشتر مرغداريها ايران در مناطق معتدل قرار دارند.


در مناطق سردسير 6 ما ه از سال را بدون دردسر مي توان جوجه ريزي انجام داد و 6 ماه ديگر را با استفاده از وسايل گرم كننده نظير هيتر مي توان جوجه ريزي كرد.
در مناطق گرمسير فقط نيمي از سال را مي توان جوجه ريزي كرد و نيمي ديگر از سال عملا سالن خالي مي ماند و نمي توان از سرمايه ثابت استفاده كرد.
با توجه به اينكه اغلب مناطق كشور ما در مناطق گرمسير واقع شده است بايد راهكارهايي را جهت خنك شدن سالنهاي مرغداري بكار گرفت.
هم اكنون در بسياري از نقاط گرم دنيا با استفاده از اصول صحيح خنك كردن سالنهاي مرغداري گوشت توليد مي شود.

تاثيرات خنك كردن سالن:
در حرارت بالاي 25درجه سانتيگراد توليدات طيور كاهش مي يابد، ميزان رشد كم مي شود و تلفات افزايش مي يابد. مهمترين تاثير خنكي در سالنها ي مرغداري تهيه هواي مناسب و در اين صورت طيور قادر هستند توانايي‌هاي خود را در رشد و توليد ابراز دارند.

مبناي اكثر خنك كننده ها بر اساس تبخير است.
تبخير يك فرآيند فيزيكي است كه طي آن آب از حالت مايع به حالت بخار در مي آيد. اين فرآِيند احتياج به انرژي دارد و اين انرژي توسط هواي گرم اطراف تامين مي شود. دماي اطراف حرارت بالايي دارد و همچنين رطوبت آن كم است بنابراين با عبور هواي گرم از لايه خنك كننده دماي هود صرف انرژي براي تبخير آب مي گردد. و از طرف ديگر هواي خنك در اثر تماس با رطوبت رطوبتش بيشتر شده و در نتيجه هوايي كه وارد سالن مي شود تبديل به هواي خنك و مرطوب مي شود و اين هواي مناسبي است كه طيور به آن احتياج دارند.
سرعت هوا كليد توليد طيور در آب و هواي گرم است.

خنك نمودن سالنهاي مرغداري در مناطق گرمسير بطور يكي از دو طريق ميسر است:
1.     نصب امكانات و تجهيزات جانبي بمنظور خنك نمودن سالن
2. بكارگيري تكنيك هاي مناسب در اجراي تاسيسات بنحوي كه بصورت طبيعي محيط مناسبي را براي پرورش مرغها بوجود آيد.

ذكر اين نكته ضروري است كه با بكارگيري اين روشها ضمن خنك نمودن سالنها مقادير قابل توجهي رطوبت به هواي سالن اضافه مي گردد و با توجه به كمبود رطوبت مناطق خشك و گرمسيري  با اين روش محيط مناسبي را مي توان براي پرورش فراهم نمود.

اهميت دما و رطوبت مناسب در پرورش طيور
طيور براي ارايه پتانسيل هاي ژنتيكي بايد در محيط مناسب پرورش داده شوند و دما و رطوبت بايد در حد معمولي براي طيور در سالن ها تامين گردد. دما و رطوبت با يكديگر نسبت عكس دارند  يعني هر جا دما افزايش يابد رطوبت كاهش مي يابد و بالعكس.

دما و رطوبت داخل سالن تا حد زيادي با دما و رطوبت خارج سالن ارتباط دارد.
بنابراين با قرار دادن تجهيزات جانبي در سر راه هواي ورودي مي توان دما و رطوبت مورد نياز طيور را تامين كرد. براي سرد كردن هوا، عبور هواي گرم از پوشش مرطوب ضروري است.

نمودار مولير:
براي نمونه بر طبق نمودار مولير اگر درجه حرارت  38 و رطوبت نسبي 20% باشد براي اينكه حرارت را از 38 به  27 برسانيم بايد رطوبت نسبي را به 60% برسانيم و اين بدين معني است كه براي هر كيلوگرم هواي خشك بايد 9/4 گرم آب مصرف گردد.

روشهاي مختلف خنك كردن سالنهاي مرغداري:
1- استفاده كولينگ پد:
استفاده از پدهاي تبخير ي رايج ترين روش براي خنك كردن سالنهاي مرغداري است. پد لايه اي از پوشال است كه در قسمت ورودي هوا نصب مي گردد و توسط نازل هاي آب بر روي آن ريخته مي شود و پس از خيس شدن هواي بيرون از سالن از پد مرطوب عبور ميكند و پس از دست دادن هوا توسط هواكش ها  خارج مي گردد.
به قسمت محفوظ شده كولينگ، كوريدور (راهرو) مي گويند.
استفاده از آجرهاي سفالي آجدار در مرغداريهاي ايران جهت ساخت كولينگ پد مرسوم است.

در استفاده ار پوشال پدها بايد به موارد زير توجه شود:
1. آب مورد استفاده فاقد املاح باشد.
2. پوشال از نوع مرغوب باشد.
3. پوشال بايد بين دو لايه سيم با توري محكم قرار گيرد
4. پوشال هر دو سال يكبار بطور كامل تعويض گردد.فاصله كولينگ پد از كف:

با توجه به اينكه در مدخل ورودي هوا، هواي خنك به تعدادي از طيور نزديك مدخل برخورد مي كند و طيور در  معرض سرما خوردن قرار مي گيرند. توصيه مي گردد كه كولينگ در ارتفاع بيش از يك متر از كف سالن قرار گيرد و هر چه ارتفاع كولينگ از كف سالن بيشتر باشد بهتر است و مرغ هاي اول سالن كمتر در معرض هواي سرد قرار مي گيرند.

نصب پدها بايد با دقت صورت گيرد و از بيرون زدگي و شكم دادن پدها بايد جلوگيري كرد و پدها در يك رديف بطور منظم قرار گيرند. و لوله هاي آب و سوراخهاي آب چكان بايد درست در بالاي پدها قرار گيرند و بين پدها هيچگونه فاصله اي نباشد. بهتر است در مسير لوله آب فيلتر صافي قرار گيرد تا از رسوب املاح بر روي پدها جلوگيري بعمل آيد.
بخاطر داشته باشيد كه كولينگ ها فقط در آب و هواي گرم مورد استفاده مي گيرند  براي جلوگيري از ورود هواي سرد در زمستان بداخل سالن بايد دريچه هاي سر راه ورودي هوا نصب گردد تا از ورود هواي سرد به سالن جلوگيري شود.
در زمستان هوا از طريق هيترهاي دمنده تامين مي گردد.

استفاده از مه پاش: Fumigator
مه پاشها انواع و اقسام مختلفي دارند و طرز كار آن اين طور است كه آب را بصورت قطرات ريز در مي آورد مه پاشها غالبا داخل سالن نصب مي گردند. در روش اسپري تحت فشار آب بصورت ذرات بسيار ريز در آمده و رطوبت نسبي محيط را افزايش مي دهد و در نتيجه  موجب خنك شدن محيط مي گردد. در پرورش مرغ هاي گوشتي استفاده از اين روش موجب افزايش وزن جوجه ها و افزايش ماندگاري در گله مي شود.

مزاياي استفاده از اين سيستم:
1. موجب كاهش دما مي شود.
2. موجب افزايش رطوبت مي گردد.
3. موجب پيشگيري از بيماريهاي منتقله از راه هوا مي گردد.
4. باعث توزيع يكنواخت رطوبت مي گردد.

در سيستم اسپري تحت فشار نازل ها در فاصله يك متري از ديوار داخل سالن قرار مي گيرند. و در محل ورودي هواي بيرون بداخل سالن نصب مي گيرند. هواي بيرون در اثر فشار منفي ايجاد شده و توسط هواكشهاي سقفي به داخل سالن كشيده مي شود. و پس از عبور از كنار نازل ها مرطوب شده و موجب خنك شدن هواي داخل سالن مي شود.

استفاده از كولرهاي تبخيري:
اين نوع كولرها در ايران بر روي سقف يا ديوارها قابل نصب است و فيلتر هاي آن قابل تعويض است. وحجم هواي خنك شده را 20-30 % افزايش مي دهد.
در جاهايي كه دما بالاي  45 است از اين نوع كولرها استفاده مي كنند. اين كولرها غالبا در كنار سالن نصب مي گردند. با اين وسيله مي توان 21% حجم هواي ورودي را افزايش داد.  ولي از نظر صرف انرژي بصرفه نيست و بازده انرژي پاييني داد.

meatychicken.blogfa.com