از ملاس بصورت مختلف ميتوان در تغذيه دام و طيور استفاده كرد.پاشيدن ملاس روي علوفه خشبي و بد خوراك ـ در اين روش ملاس بطور مستقيم و یا پس از رقيق شدن در آخور روي علوفه خشبي پاشيده ميشود. اين روش سبب افزايش مصرف علوفه توسط دام ميشود.حل نمودن اوره در آب گرم و مخلوط كردن آن با ملاس و پاشيدن مخلوط فوق روي غذاها در آخور.تغذيه ملاس رقيق شده و يا رقيق نشده به صورت ليسيدني,بدين ترتيب كه ملاس
در ظرفي ريخته شده و چرخي در آن طوري تعبيه ميشود كه چرخ در هر بار دور زدن آلوده به ملاس ميشود و حيوان قسمت بالايي را ليس ميزند.
افزودن ملاس به علوفه در موقع سيلاژ كردن .
افزودن ملاس به غذاي كنسانتره و پلت نمودن آن .
افزودن ملاس به آب آشاميدني طيور به مقدار بسيار كم براي دفع بعضي از سموم و مواد دارويي . بطور كلي مزاياي استفاده از ملاس بشرح زير است
از نظر ارزش غذايي ملاس در حدود 67% ارزش غلات را دارد و اگر با علوفه خشبي كم ارزش مخلوط شود ، تقريباً معادل آنها ارزش غذايي دارد.
- قيمت ملاس از غلات پايينتر است.
- در دامهايي كه دچار يبوست هستند ، ميتوان از ملاس بعنوان يك ملين استفاده كرد.
- در تهيه غذاهاي كنسانتره ، افزودن ملاس ماهيت گرد و خاكي آنها را از بين ميبرد.
- در تهيه پلت از غذاهاي آردي شكل ـ ملاس موجب چسبندگي ذرات شده و قوام پلت را زياد ميكند.
- استفاده از ملاس همراه با علوفه خشبي كم ارزش موجب افزايش خوش خوراكي آنها ميشود و در نتيجه مصرف حيوانات افزايش مييابد.
- جهت كاهش گرد و غبار در جيره غذايي.
- بعنوان ماده چسبناك در تهيه پلت.
- جهت تحريك فعاليت ميكرو ارگانيسمهاي شكمبه.
- براي تأمين فاكتورهاي ناشناخته.
- بعنوان حامل NPN و ويتامينها در مكملهاي مايع.
- در مورد ملاس نيشكر بعنوان منبع ميكروالمنتها.
- در جيره نشخواركنندگان مقدار ملاس 10-15% جيره محدود ميشود ، بيش از 15% در جيره سبب بد شكل شدن غذا ميشود ، بطوريكه سبب ناراحتي دستگاه گوارش ميگردد و فعاليت ميكروبي شكمبه را مختل ميسازد.
- طيور به ملاس حساستر هستند ، بطوريكه زيادياش در جيره سبب اسهال ميشود. مقدار محدود 5-2% است.
منبع: toyoor.blogfa.com