جوجه كشي

چاپ

دماalt
دمای مناسب برای جوجه كشی به طور متوسط معادل 38-37 درجه می باشد. كاهش دما منجر به دیرتر خارج شدن جوجه ها از تخم مرغ می شود وافزایش آن منجر به زودتر خارج شدن جوجه ها از تخم مرغ می گردد. درجه حرارت مناسب درماشینهای مختلف تا حدودی متفاوت می باشد.

رطوبت
رطوبت دمای موجود در ماشینهای جوجه كشی سبب تبخیر آب ازتخم مرغها و تلفات جنین می شود. از این روتوجه به رطوبت مناسب از اهمیت بسیاری برخوردار است. از طرفی كاهش رطوبت ماشینهای جوجه كشی منجر به افزایش تبخیر و وسیع تر شدن كیسه های هوایی داخل تخم می شود. در نتیجه نوك جوجه زود تر به اطاقك هوا می رسد. همچنین افزایش رطوبت نیزمنجر به وسعت دیر بهنگام كیسه هوا شده وجوجه در این زمان قادر به تنفس نخواهند بود. رطوبت ماشینهای جوجه كشی به دمای آنها و سرعت تهویه بستگی دارد.

 تهویه
طی دوره جوجه كشی اكسیژن مورد نیاز جنین توسط منافذ موجود در پوسته تخم مرغ تامین می شود.دی اكسید كربن نیز از همین منافذ خارج می گردد.میزان اكسیژن مورد نیاز جهت رشد جنین حدود21%می باشد.به ازای هر1%كاهش میزان اكسیژن 5%میزان جوجه دهی كاهش می یابد.همچنین عدم خروج دی اكسید كربن وتجمع آن در اطراف تخم مرغها منجر به كاهش درصد جوجه درآوری می شود.چنانچه غلظت دی اكسید كربن به 5%برسد درصد جوجه درآوری به صفر خواهد رسید.حداكثر میزان افزایش غلظت دی اكسید كربن ماشینهای جوجه كشی 5%می باشد. تهویه مشابه سالنهای پرورش اعمال می گردد وچون اكسیژن احتیاج است ودی اكسید كربن دفع می گردد در نتیجه در زمستان گرم ودر تابستان باید سرد باشد.در جوجه كشی فشار مثبت در تهویه مطلوب تر است و جهت تهویه از سمت تمیزترین قسمتها (سترها) به آلوده ترین بخش (اتاق شستشو) می باشد.بین قسمتهای مختلف درها دوطرفه هستند و از هر طرف قابل بازشدن می باشد.اگر تهویه در قسمتهای مختلف به صورت مجزا انجام شود مطلوبتر می باشد.

- چرخش تخم مرغها
نحوه قرار گرفتن تخم مرغها به صورتی است كه قسمت پهن آنها به طرف بالا باشد،درغیر این صورت سر جوجه در قسمت باریك قرار می گیرد و قادر به تنفس نبوده وازبین می رود.چرخاندن تخم مرغها عملی است كه در جوجه كشی طبیعی توسط خود مرغ انجام می شود وعدم توجه به آن منجربه كاهش جوجه درآوری می شود زیرا جنین به پوسته تخم چسبیده و تلف می شود.همچنین نزدیكی نطفه به پوسته باعث افزایش تبخیر آب از جنین می شود.عمل چرخاندن موجبات گرم شدن یكنواخت تخم مرغها را نیز فراهم می كند.این عمل چندین بار در طی روز انجام می گیرد و توسط میله ای كه در زیر صفحه تخم مرغ قرار دارد صورت می پذ یرد.تعداد دفعات چرخش در طی روز حداقل 6-4 بار و در ماشینهای بزرگ جوجه كشی هر 2ساعت یكبار انجام می شود.

 هچر:
سه روز باقی مانده، یعنی از روز 21-19 تخم مرغها را در داخل دستگاه هچر(جوجه گیر) قرار می دهند كه دمای آن5 /37 درجه و رطوبت آن 75%است.
در دستگاه هچر از سه عامل از عوامل چهارگانه مذ كور در ستر مورد توجه می باشد:
- دما
- رطوبت
- اكسیژن
علت رطوبت بیشتر در دستگاه هچر به این علت است كه بعد از روز 19جنین تنفس دارد ودی اكسید كربن و آب تركیب شده و منجر به شكستگی پوسته ها می شوند.همچنین جنین در روز 19مقداری از كلسیم پوسته را برداشت می كند ( 120میلی گرم در طول 21روز) .
در طی دوره 21روزه جوجه كشی تخم مرغها 18 روز در ستر و 2 روز در هچر قرار دارند، ازاین رو نسبت دستگاه ستر به هچر باید 1به 6باشد.در این صورت اگر هر روز بخواهیم تخم مرغها را ست كنیم،بعضی روزها هچر خالی می شود به همین دلیل هر سه روز یكبار تخم مرغها را ست می كنیم.زمان انتقال تخم مرغها ازستر به هچر به شرایط تخم مرغها نیز بستگی دارد.در حقیقت زمانیكه 2-1%تخم مرغها نوك زده شوند زمان انتقال تخم مرغ است.