مصرف موننسین در رژیمهای غذایی گاوهای شیری

چاپ

altموننسین با نام تجاری رومنسین متعلق به یک گروه از مواد افزودنی خوراک بنام یونوفرها می باشد. یونوفرها به طور گسترده ای در صنعت دامداری از سال 1977 استفاده میشود و تا ثیر  آن در بهبود بازده خوراک به خوبی شناخته شده است و اخیرا" برای استفاده در رژیم های غذایی گاوهای شیری  مورد تائید قرار گرفته است
نحوه عمل   
نحوه عمل موننسین پیچیده است اما به خوبی مورد مطالعه قرار گرفته است . موننسین باعث تغییر مطلوب جمعیت شکمبه یعنی تولید اسید پروپیونیک بیشتر نسبت به اسید استیک و اسید بوتیریک می گردد. که این تغییرات سنتز گلوکز و بهره وری ا نرژی قابل سوخت و ساز را بهبود می بخشد. این اثرات مثبت است و باعث سلامتی (کاهش کتوز-حفظ جفت و جابجایی شیردان) می گردد.اثرات دیگر مو ننسین عبارتند از : تغییر در مصرف غذا – بهبود سوخت و ساز نیتروژن و کاهش تولید گاز متان .  
ادعا هایی جدید برای خوراک گاوهای شیری

1- رومنسین باعث کاهش درصد چربی شیر میشود. هنگامی که در یک رنج mg/kg    24-16 ماده خشک مصرفی (کنسانتر + علوفه) اضافه گردد. در خلاصه ای از 9 آزمایش تغذیه ای درصد چربی شیر از 3.67% در گروه شاهد به ترتیب به 3.49% و 3.35% با افزودن mg/ kg 16 و mg/ kg 24 موننسین به جیره اعلام گردید. زیرا با افزایش تولید شیر به طور کلی چربی شیر به میزان بسیار کم با مصرف mg/kg 16 و به صورت معنی دار با مصرف mg/kg 24 کاهش می یابد. با این حال به نظر میرسد تاثیر بر چربی شیر متغیر باشد. دکتر مایک هاتسون (2005) نشان داد که فقط یک سوم از مدیران گاوداری کاهش چربی شیر را بعد از مصرف موننسین گزارش داده ا ند. گاوهای هلشتاین تغذیه شده با موننسین  با متوسط چربی شیر بالای 3.8% با تاثیر جزئی و یا بدون هیچگونه اثری بر روی چربی شیر گزارش داده شدند. گله های با چربی شیر پایین ،کمتر از 3.5% کاهشی بین 1/. تا 4/. درصد را گزارش داده اند.  کارایی این محصول جهت کاهش درصد چربی شیر ممکن است تحت تاثیر فاکتورهای غذایی قرار بگیرد. کاهش بازدهی ممکن است با رژیمهای با فیبر بالا  یا چربیهای غیر اشباع بیشتر رخ دهد.

2-رومنسین برای به حداقل رساندن کاهش اسکور بدن در طول دوره  شیردهی زمانیکه دامها در یک رنج mg/kg/dry matter 24-8 ماده خشک تغذیه شده باشند توصیه می گردد. در 9 آزمایش انجام شده گاوها در اوایل شیردهی اسکور بدنی کمتری را از دست دادند که این نتیجه سازگار با تمام سطوح مصرفی موننسین بود.

3-رومنسین برای بهبود راندمان خوراک از طریق افزایش تولید پروتئین شیر زمانیکه دام تغذیه شود در یک رنج/dry matter mg/kg 24-16 ماده خشک توصیه میگردد. بهبود در را ندمان استفاده از خوراک به طور کلی بر دو قسم است. گاوهای تغذیه شده با موننسین در اوایل شیردهی با مقدار همسان ماده خشک شیر بیشتری تولید میکنند. پس از 50 روز از شیر دهی با اینکه مصرف ماده خشک کاهش پیدا کرده بوده اما تولید شیر در گاوهای تغذیه شده با موننسین بیشتر میشود. بهبود در بازده خوراک 4-2.5 درصد گزارش شده است. برای گاوهای تغذیه شده با موننسین نسبت سود به هزینه 5 به 1 می باشد.
هشدارها و نگرانیها
هشدارهای استفاده ازدر رژیمهای غذایی گاوهای شیری به شزح زیر میباشد:
a  ) مصرف mg/kg 24 موننسین در گاوهای شکم اول ممکن است باعث افزایش ادم پستان و افزایش تعداد تلقیح به ازای هر آبستنی گردد. در 9 آزمایش تغذیه ای در کانادا و آمریکا که شامل 357 (گاو شیری شکم اول)و 609 (گاو شیری شکم دوم و بیشتر) بود ادم پستان در گاوهای کنترل از 2.2 به 3.4 درصد و 5.6 درصد در رنج مصرفی mg/kg 16 و mg/kg 24 افزایش می یابد .تعداد تلقیح برای هر آبستنی در گاوهای چند شکم زا با تغذیه موننسین مشکلی ایجاد نمی شود. گاوهای شکم اول که تغذیه شده بودندبا mg/kg 24موننسین 2.13 درصد افزایش میزان تلقیح برای باروری را در مقایسه با گروه شاهد که با mg/kg 16 موننسین تغذیه شده بودند و 1.68 و 1.52 درصد افزایش میزان تلقیح داشتند را نشان میدهند.
b)استفاده مداوم از موننسین در گاوهای شیری ممکن است باعث افزایش نرخ دو قلو زایی و مرده رایی و تولد گوساله های ماده با وزن بالاتر گردد. نرخ دو قلو زایی و مرده زایی برای گاوهایی که در کل دوره موننسین تغذیه شده اند به صورت پراکنده (نه آماری) بالاتر بوده است. اگر چه تولد گوساله های ماده به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل بالاتر بوده است اما این تفاوت در تولد گوساله های نر قابل توجه نبود.
2-شیر یا گوشت پس زده شده و مصرف نشده با برچسب مصرف موننسین وجود ندارد
3-اطمینان از اینکه منابع چند گانه استفاده از موننسین(سایر مواد غذایی مورد استفاده در دام یا کپسولهای رومنسین) وجود ندارد

4- دقت کنید به همه هشدارهاو یادداشتهاو دستورالعملهای لیست شده بر روی برچسب کالا
تحقیقات جدید
از اولین نشا نه های SARA (اسیدوز تحت حاد شکمبه )کاهش و نامنظم شدن مصزف خوراک می باشد. که این امر منجر به کاهش تولید و عواقب طولانی مدت مانند لنگش و از دست دادن وزن و اسکور بدنی می باشد. عواقب اقتصادی اسیدوز تحت حاد جای شگفتی دارد. ضرر و زیان برآورد شده به صنایع لبنی شمال آمریکا بین 500 میلیون تا 1 میلیارد دلار در سال است. آزمایشات اخیر توسط lunn و همکاران نشان داد که موننسین میتواند تاثیر مثبتی بر مصرف غذا در میان گله های مبتلا به اسیدوز تحت حاد داشته باشد. نشان داده شد که گاوهای مبتلا به اسیدوز تحت حاد با مصرف موننسین تعداد وعده های غذاییشان افزایش داده شد. اعتقاد بر این است که افزایش تعداد وعده های غذایی باعث مصرف نشاسته کمتردر هر وعده غذایی  و تولید محیط شکمبه با ثبات تر می گردد
دامهای تغذیه شده با kg/day 2.8-1.5 یا بیشتر موننسین 4-3.6 کیلوگرم شیر بیشتری نسبت به گروه شاهد تولید کرددند.